Европа

Поддръжници на сръбския лидер в Босна Милорад Додик настояха за сваляне на обвиненията срещу него

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Поддръжници на проруския лидер в Босна и Херцеговина, Милорад Додик, излязоха на митинг в негова подкрепа. Причината са повдигнатите срещу него обвинения за това, че не спазвал решенията на върховния представител на международната общност, който следи за мира в страната.

Демонстрации се проведоха в няколко населени места. Хората настояха обвиненията да бъдат свалени.

Искаме да спрат политическото преследване и обвиненията. Тяхната цел е ясна, с тези обвинения срещу президента на Република Сръбска и директора на официалния вестник се цели да бъдат отстранени от политическата сцена.

Джордже Раданович, организатор на митинга

През последните години президентът на Република Сръбска – една от двете съставни части на Босна и Херцеговина, настоява за отделяне на областта от страната и за присъединяване към Сърбия.

По-рано Милорад Додик подписа два закона, единият от които прекрати публикуването на укази на представителя на международната общност, Кристиан Шмид, в официалния вестник на Република Сръбска. Шмид обаче отмени законите с мотива, че противоречат на конституцията и сключеното мирно споразумение в Босна и Херцеговина.

Всяко официално лице в страната, което не изпълнява решенията на международния пратеник, може да бъде осъдено на до 5 години затвор.