Европа

Войната в Украйна: Най-малко един човек е бил ранен при атака с дрон в Лвов

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко един човек е бил ранен при нападение с руски дрон в западния украински регион Лвов. Нанесени са били и щети по многоетажна жилищна сграда. Това съобщи кметът на град Лвов. При атаката са били повредени и десетки прозорци на други жилищни сгради. От своя страна украинските военновъздушни сили съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана на Украйна са унищожили 19 от общо 21 дрона, които Русия е изстреляла през нощта и които са били насочени към няколко региона. Те допълват, че руските сили се борят да навлязат в покрайнините на град Часив Яр в Донецка област.

По-далеч на юг военните заявиха, че силите на Москва настъпват и към Покровск, застрашавайки ключов път, което може да усложни снабдителните линии. А началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак каза, че украинските официални лица вече са започнали подготвителна работа за организиране на втора среща на върха за мира.

Продължаваме да подготвяме и следващите си стъпки, по-специално дейностите между първата и втората среща на върха за мир. Проведох среща с международни експерти, за да назначим отговорниците за регионите и частите на света, за да включим още повече участници в съвместната работа по точките от Формулата на мира.

Володимир Зеленски, украински президент

Междувременно Украйна пое отговорността за атаката с дрон срещу петролен обект в руската Ростовска област, която предизвика огромен пожар. Видеоклип, публикуван от руското министерство на извънредните ситуации, показва гъст дим и пламъци, които излизат от множество резервоари за съхранение на петрол на голяма площ. На място са били изпратени около 200 руски пожарникари и служители на спешна помощ. Ростовска област се намира непосредствено до границата с Украйна и в нея е разположен оперативният щаб, който отговаря за руската инвазия.