Свят

Русия е атакувала енергийната инфраструктура в няколко региона на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ракетна атака и нападение с дрон са засегнали енергийна инфраструктура в четири източни и централни региона на Украйна. Това съобщи Ukrenergo. Те добавят, че една от топлоелектрически централи е сериозно повредена. При нападението са ранени трима работници и е предизвикано прекъсване на електрозахранването в някои райони. Военновъздушните сили от своя страна заявиха, че са свалили пет от деветте ракети и всичките 27 дрона, изстреляни при атаката. Губернаторът на Днепропетровск каза, че са били повредени и седем къщи. Русия твърди, че енергийната инфраструктура е легитимна военна цел и отрича атаките и да са насочени срещу цивилни или гражданска инфраструктура. В същото време стана ясно, че силите на Кремъл са увеличили нападенията край Торецк. Ръководителят на Донецкия регион Вадим Филашкин заяви, че при атаките край град Покровск е убил един човек, а друг е ранен. На свой ред украинският президент Володимир Зеленски заяви, че има две нови страни са подписали финалното послание от срещата за мир в Швейцария. 

Още две страни подписаха финалното послание от Срещата на върха за мир. Така представителството на американския континент се увеличи.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Украински безпилотни самолети са нанесли удари по две петролни съоръжения в руския Краснодарски край и Адигея. Това съобщават руски онлайн източници, включително независимият канал Astra Telegram. Според тях е ударена петролната рафинерия "Афипски" намираща се на 20 км югозападно от град Краснодар, както и петролна база в село Енем. Сателитната система за наблюдение на пожарите "Фирми" на НАСА е показала скорошни пожари и на двата обекта. Министерството на отбраната на Русия също потвърди нападенията с безпилотни летателни апарати над няколко региона.