Общество

„Изправени пред войната“: Европейски диалози за руската агресия в Украйна

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Новата реалност и руската агресия в Украйна застават в центъра на "Европейските диалози", които се провеждат днес в София. Програмата започна в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе на родна земя в София и Пловдив.

Те имат амбицията да помогнат да разберем по-добре съвременната европейска среда в рамките на континента. Европейските избори току-що се проведоха и резултатът в голяма част от страните доведе до големи разтърсвания, имаме много притеснения за ситуацията в Европа и по-специално в тази трагична война за Украйна, която е постоянна заплаха за всички държави.

Софи Рено, директор "Сътрудничество и обществен диалог", Френски институт в България

В Европейския парламент ще влязат проруски партии с определена цел – предупреждава зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

„Все повече става ясно, че това не е просто война на Путин срещу Украйна, а че това е война на Путин срещу целия Запад. И тази война се води и на информационно ниво, тя се води и на политическо ниво- виждаме колко проруски партии ще влязат в ЕП- това са политически субекти, чиято цел е да отслабят европейски политически проект отвътре“, казва Чернева.

Заради това е необходима мобилизация на ресурси и усилия в посока отбрана, защото Европа е в състояние да се справи с предизвикателствата на времето, само ако е обединена.

„Екстремизмът и популизмът не вещаят нищо добро за никого и в страните, в които сме“, посочва Софи Рено.

Помощта за Украйна е начин Европа да опази своята сигурност, смята още Чернева.

За Европа това е момент на решение дали ще може и как ще успее така да се мобилизира, че да отвърне подходящо на всички тези атаки. А както знаем най-добрата отбрана е нападението.

Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика

„Такъв тип война от една сила, която е силно непредвидима, с имперски помисли и амбиции..отбраната при такава сила трябва да бъде много по-фокусирана, европейците трябва да помогнат на Украйна, за да може тя да осигури сигурността на Източния фланг“, отбеляза Чернева.

По думите ѝ обаче има още много, което Европа може да направи за Украйна, и все повече държави осъзнават, че това е въпрос и на тяхната собствена сигурност.