Култура

Мобилна изложба: Счупени седалки от взривения стадион в Харков ще обиколят Европа

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Кампанията на Украйна за Евро 2024 ще бъде съпътствана от ярко напомняне за разрушенията, нанесени на футболната сцена на страната. Нейната футболна асоциация получи разрешение да покаже част от разрушения стадион, използван по време на Евро 2012, в германски градове. Президентът на Украинската футболна федерация и бивш нападател на Националния отбор, Андрий Шевченко присъства на събитието в Мюнхен. Трибуните от разрушения стадион “Сонячний” са изложени на публично място, за да изобразят последствията от войната.

Първоначално "Сонячний" е построен за Евро 2012 и е бомбардиран от руските войски през май 2022 г. Повредената трибуна има за цел да напомни на света, че футболът не е независим от войната.

 

На терена е един отбор, но и милиони войници, които останаха да защитават Украйна. Всички ние сме заедно. Днес играем за страната, за хората, които защитават живота ни и държавата ни.

Андрий Шевченко, президент на Футболната асоциация на Украйна

Привържениците ще могат да разгледат цялото пострадало съоръжение с помощта на слушалки за виртуална реалност. След това експозицията ще бъде транспортирана до Дюселдорф, където Украйна играе със Словакия в петък. До момента 500 спортни съоръжения в Украйна са унищожени от руските бомбардировки и ракетни удари.