Свят

Кремъл: Мирната конференция за Украйна нямаше никакви резултати

От Euronews България Euronews България
Peskov

Мирната конференция за Украйна, която събра повече от 90 държави в Швейцария миналия уикенд в отсъствието на Русия и Китай, доведе до "нулеви" резултати, според Кремъл.

"Ако говорим за резултатите от тази среща, те са близки до нулата", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от АФП.

Много от участниците разбират, че всяка сериозна дискусия няма бъдеще без присъствието на Русия, допълни той./БГНЕС

Вчера Песков заяви, че руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност.

 

78 държави са подкрепили териториалната цялост на Украйна

Президентът на Украйна заяви, че преговорите с Русия "могат да започнат още утре", стига Путин да изтегли войските си от всички украински територии.

 

Що се отнася до преговорите с Русия, вече казах, че Русия може да започне преговори с нас утре, без никакво забавяне, ако нейните войски се изтеглят от нашите територии.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Зеленски смята, че Путин не иска мир, а да продължи да превзема чужди територии.

 

Този човек (Путин) провокира целия свят, опитва се да го изплаши, като каза, че няма да сложи край на тази война, а иска да продължи да завзема територии. Това е голяма грешка, която е полезна за нас. Почти всички държави на срещата на върха казаха, че с това послание Путин е предал целия свят...

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

На конференцията за мир в Швейцария 78 държави призоваха "териториалната цялост" на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на войната с Русия, въпреки че някои ключови развиващи се страни не се присъединиха към документа. Пътят за постигане на дипломатически напредък остава неясен.

Около 100 делегации, предимно от западни държави, участваха в конференцията, която беше обявена за първа стъпка към мира. Сред тях бяха лидерите на Франция, Германия, Великобритания, Япония, Полша, Аржентина, Еквадор, Кения и Сомалия. Ватиканът също беше представен, а от името на САЩ говори вицепрезидентът Камала Харис.

Някои страни като Индия, Мексико, Саудитска Арабия не подписаха окончателния документ.

Зеленски заяви, че когато бъдат готови планове за действия, целящи постигането на мир, ще бъде обявена втора среща на върха. Сред потенциалните кандидати за домакин е кралство Саудитска Арабия.