Икономика

Естонският град Нарва преоткрива туризма в условията на руски бойкот

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Естонският град Нарва в миналото е разчитал на силни връзки с граничещата с него Русия. След инвазията в Украйна руснаците го отбягват, което нанася сериозен удар върху икономиката на града. 

 

Основното предизвикателство е да се намерят нови целеви групи, които да доведем тук. Нарва имаше силно сътрудничество с Русия, но сега нашият туристически сектор трябва да търси нови посетители.

Индрек Рейманд, директор на колежа в Нарва към университета в Тарту

Един от основните туристически активи на Нарва е производственото предприятие Кринхолм. Фалирало по време на финансовата криза през 2008 година, европейски проекти са му върнали нов живот. Сега художествени инсталации и виртуални обиколки са само част от услугите, които градът предлага. 

Подобни произведения на изкуството са тук, за да вдъхнат нов живот на Кринхолм. Освен изкуство, тук се провеждат и фестивали и спортни състезания. Организираме оперен фестивал, театрални постановки и всичко това, за да върнем хората тук.

Янус Мик, мениджър на Narvagate

Празненствата по случай Деня на Европа бяха възможност за ЕС да поднови подкрепата си. 

 

Европа е била тук през последните 20 години, тя е тук днес и ще бъде тук и в бъдеще. Естонците също преоткриват тези региони и ние се надяваме, че ще има повече туристи от съюза.

Аве Шанк-Лукас, представител на представител на Европейската комисия в Талин

Блатистите местности, езерата и пясъчните плажове са сред другите туристически активи, на които регионът на Нарва разчита да привлече нови посетители.