Европа

Вулканичните изригвания в Исландия пречат на туристическия бум в страната

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор
Iceland Volcano AP Снимка: AP, архив

На пет километра северно от Гриндавик, Исландия семейният хотел Северно Сияние е затворен. Това се случва заради последователните евакуации причинени от вулканични изригвания.

Две години COVID беше много, много труден за нас. И след това миналата година имахме рекордна година по отношение на гостите и приходите. Хората си мислеха, че Исландия е опасна. Това засяга много малка част от страната, а всички останали живеят нормално.

Фридрик Ейнарсон, съсобственик

Жителите на град Гриндавик бяха евакуирани преди първоначалното изригване на 18 декември. Второто изригване, започнало на 14 януари, изпрати лава към града. Само малка част от жителите са се завърнали, а много от тях са продали домовете си, като са използвали схемата, управлявана от правителството. Исландия, която се намира над вулканична гореща точка в Северния Атлантик, изригва средно на всеки четири до пет години. Последните случаи са сигнал за събуждане на вулканичната система след почти 800 години бездействие. Не е ясно кога ще приключи периодът на активност и какво означава той за страната. Историческите данни сочат, че когато на полуострова се появи такава вулканична активност, тя обикновено продължава десетилетия.

Това, което показват деформациите на земната повърхност и сеизмичността, е, че магмата, все още се натрупва под повърхността на Земята. В момента наблюдаваме петото изригване от ноември 2023 г. насам. Намираме се в период на вулканични вълнения. Има нови опасности с които ще се сблъска не само град Гриндавик, но и околността.

Матю Дж. Робъртс, Исландска метеорологична служба

Туризмът е голям бизнес в Исландия. 2018 г. е била рекордна с над 2 милиона посетители. Според ранните прогнози 2024 г. може да бъде рекордна година с 2,4 милиона посетители. От близкото международно летище Кефлавик съобщават, че няма нарушени полети. Но са предприети мерки за осигуряване на електрозахранването и водоснабдяването.