Икономика

Село в Босна се превърна в център на приключенския туризъм

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В продължение на десетилетия село Пецка, в западната част на Босна, пустее, напускано от голяма част от своите жители. Мнозина прекарват част или цялата си ваканция в селото, но междуетническата война в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г слага край на тази идилия. Уединеното село е оставено да се руши. Населението му се състои от стотина души, предимно възрастни хора.

Но нещата започват да се променят преди 10 години, когато Пецка привлича вниманието на няколко инициативни любители на природата.

Те получават разрешение от кметството да превърнат рушащата се сграда на училището в информационен център за туристи в замяна на набирането на средства за нейната реконструкция.

Пецка е разложено сред девствена природа, близо до извора на река Сана, една от най-красивите планински реки в страната.

 

Казахме на местната власт, че искаме да направим информационен център, че селото загива, но хората продължават да посещават района и няма кой да им даде нужната информация. Казахме, че можем да направим и други неща, за да подобрим средата.

Боро Марич – основател на „Зелени пътища“ 

Според данни на информационния център, в последните години Пецка е посещавано от между 10 000 и 15 000 души на година. Първоначално на посетителите се предлагат пешеходни и велосипедни пътеки, маршрути за скално катерене, места за къмпинг, но с нарастване на популярността му, все повече хора проявяват интерес към селото и искат да почиват и да се хранят в него.

Бързо са вдигнати дървени къщички, които приютяват гостите. Семейства с деца са едни от най-честите посетители.

 

Смятам, че това е правилният начин, по който селата могат да бъдат върнати към живот. Това, което Боро направи тук, оказва влияние върху местната общност. Хората отглеждат и приготвят храна. Това е единственият начин да се спаси едно село в Босна от изчезване.

Никола Морача – посетител на Пецка 

Общността „Зелени пътища“, която включва скални катерачи, туристи и любители на дивото къмпингуване, маркира пътеки през гората, които водят до извора на Сана. Там са построени дървени мостове и заслони. Разработени са над 100 маршрута за скално катерене в района.

 

Искаме да опазим природата на това място, каквато е сега. Да избегнем прекалената урбанизация, която би го унищожила, да насърчим безопасното и бавно развитие, за да позволим на други хора да дойдат тук и да се насладят на това прекрасно място.

Игор Вукич – скален катерач 

Благодарение на лобизма на „Зелени пътища“ изворът на река Сана е включен в националния списък на защитените зони. Членовете на общността са се амбицирали да разширят дейността си в радиус от 50 км около Пецка, област, която включва буковата гора Яни, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Досега са сключени договори с 25 селски домакинства за настаняване и изхранване на любители на приключенския туризъм.