Икономика

Хотелиер: Бизнесмени от туристическия бранш в политиката е формулата за успех на родния туризъм

От Красимир Чешмеджиев Красимир Чешмеджиев Водещ

„Повече бизнесмени от туристическия бранш в политиката е част от формулата за успех на родния туризъм. Хотелиерите знаят кои са проблемите в бранша. Недостигът на кадри е сериозен, и не е от сега, а от много години“ – така хотелиерът Стоил Далевски коментира последните данни оповестяващи недостига на кадри в туристическия бранш. Хотелиерът посочва, че недостигът на кадри се дължи вероятно и на нивата на заплащане в туризма.

„С най-голямото ни желание да имаме персонал и работа целогодишно, ние като страна сме със сравнително кратък сезон, което рефлектира и във възнагражденията. Схемите за работа с туроператори е също един от факторите, както и проблемите с Ковид-19 и войната в Украйна, които са проблеми не само за българския бранш, но ние сме една от най-силно засегнатите страни“, добави Далевски.

Що се отнася до законовите промени относно гражданите от трети страни и възможността те да работят в България, Далевски е категоричен:

Нещата се случиха и аз съм горд с това, което направихме всички колеги от бранша. Аз и колеги внесохме едно писмо в последните дни на 49-ото Народно събрание и промените касаещи работниците от трети страни бяха направени.

Стоил Далевски, хотелиер

„Покрай нашето предложение се облекчи работата на бизнеса, а също така се наеха и повече служители в отдел „Миграция“, които да извършват нужните проверки и да гарантират националната ни сигурност“, посочи бизнесменът.

Новите промени облекчават процедурата за кандидатстване за визи на работещи от трети страни и вече няма нужда, след изтичането на 90-дневния срок, работещи чужденци у нас да се връщат по родните си места и да кандидатстват отново и всичко това да се случва в разгара на туристическия сезон.

За мен няма основание да се притесняваме, че чужденци ще заемат работните места на българите. Припомням, че „трети страни“ обхваща държави като Северна Македония, Украйна и Молдова, а това са страни, които имат десетки хиляди души с българско самосъзнание. Това е една помощ и за българите там, които ще могат да намерят по-високоплатени работни места тук в България.

Стоил Далевски, хотелиер

Според Далевски липсата на адекватна реклама на родния туризъм е един най-големите проблеми за бранша. От друга страна, Далевски апелира хотелиерите да не гледат толкова много на броя туристи, а да отделят повече внимание върху качеството на услугата, която предлагат.


Целия разговор вижте във видеото.