България

Недостиг на кадри: Туристическият бранш се нуждае от близо 270 хиляди работници и специалисти

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

На прага на новия туристически сезон браншът отново е в криза за работна ръка. В следващите 7 месеца страната ще има нужда от близо 270 хиляди работници и специалисти в различни професионални направления сочат данните от проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. Според експертите проблемът се задълбочава, а сезон 2024 г. отново ще премине с внос на работна ръка от трети страни.
В семейният хотел на Елена Диамадиева в Созопол кипи усилена подготовка за новия сезон. Собствениците искат да открият сезона още на 15 април, а търсенето на работна ръка е проблем вече повече от месец.

Търсим основното камериери, сервитьори, бармани, готвачи, помощници в кухнята, това са основните професии, за които се търси персонал по цялото Черноморие.

Елена Диамандиева - хотелиер и ресторантьор

Според експертите такъв дефицит изпитват всички в туристическия бранш, а проблемът се задълбочава с всяка следваща година.

Имаме около 30% -35% отлив на персонал от сектора. Това са хора, които години наред са обучавани, които години наред са работили в бранша, това са професионалисти. И да не се учудваме когато някъде някой остане недоволен от обслужването.

Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията

Елена вярва, че сезонът може да започне още в средата на април, защото интерес за южното Черноморие от туристи има. В този случай обаче тя не може да разчита на персонал от студенти, които ще бъдат свободни за работа след юни.

Персоналът се оказвал без опит, с прекалено високи изисквания за заплащане или често не е сигурен какво точно търси. Затова работодатели са принудени да наемат работна ръка от трети страни като Узбекистан например. Оказва се че и чрез фирмите вносители на работници има проблеми.

Повечето работодатели като Елена, и това лято ще се включат с целите си семейства в бизнеса. Собственици на хотели и ресторанти, масово ще участват в чистенето на стаи, в кухнята, на рецепция или зад бара. С надежда да спасят туризма и почивката на своите гости.