Европа

Как ще се отрази на туризма влизането на България и Румъния в Шенген?

От Euronews България Euronews България
Tsarevets Carevec FB Царевец.

България и Румъния ще влязат официално в Шенгенското пространство на 31 март. Публикуваме с редакция материал на Euronews Travel, който анализира какви промени ще настъпят в България и Румъния в сферата на туризма след присъединяването им към Шенгенското пространство.

 

На 31 март България и Румъния официално ще се присъединят към Шенгенската зона, която позволява свободно движение между държавите членки с общо население от 400 милиона граждани.

Макар че и двете страни са членки на Европейския съюз от 2007 г., техните граждани все още са задължени да показват паспорти при влизане в други държави от ЕС, за разлика от тези на повечето от останалите европейски държави.

През 2024 г. граничният контрол за България и Румъния ще бъде опростен и вероятно това ще доведе до промени и в други сфери, прогнозират от Euronews Travel.

Отбелязва се, че Хърватия е получила критики от туристите заради повсеместно повишаване на цените след влизането си в Шенгенското пространство.

Ще се повишат ли цените, когато България и Румъния се присъединят към Шенгенската зона?

Илейн Уорън е експерт по пътувания и основател на блога The Family Cruise Companion.

Тя се надява, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона няма да доведе до непосредствен ръст на цените, което може да отблъсне потенциалните туристи.

„Засилената конкуренция може да балансира всяка тенденция за твърде рязко повишаване на цените в най-посещаваните места. При положение че пътниците могат лесно да сравняват цените в различните държави, хотелите и доставчиците на други услуги ще искат да останат конкурентни по отношение на цените“, казва тя пред Euronews Travel.

Изглежда обаче, че е твърде рано да се каже какво точно може да се случи.

„Възможно е все пак някои разходи постепенно да се уеднаквят между страните от Шенген. Но като цяло комбинацията от ефекти – повече посетители, но и по-ожесточена конкуренция – предполага, че въздействието върху цените няма да бъде толкова изразено. Популярните места може да отбележат скромно увеличение, докато селските райони и потребителските цени ще бъдат подложени на натиск за намаляване“, добавя Уорън.

Не можем да отречем, че присъединяването към Шенген може да даде огромна енергия на туризма в Румъния и България. Техните икономики ще получат значителни нови възможности. Ще бъде интересно да видим как ще се развият посещенията и бизнесът в двете страни през следващите години.

Илейн Уорън , експерт по пътувания

Роберт Блашчик, ръководител на отдел „Стратегически клиенти“ в глобалната финтех компания Conotoxia, казва пред Euronews Travel, че макар потенциалните ефекти на предстоящите промени да не са еднозначни, има надежда както за страните, така и за посетителите:

„Присъединяването към Шенгенското пространство има доста неутрално въздействие върху цените в тези страни, особено в началото. Незначителното положително въздействие на намаляването на времето и разходите за автомобилен транспорт няма да се усети първоначално. В по-дългосрочен план има тенденция това да се компенсира от по-силното търсене, стимулирано от нарастването на броя на посетителите. Въпреки това въздействието върху туризма е недвусмислено.“

Какво предприемат България и Румъния за привличане на туристи?

България и Румъния все още са известни като доста“"откъснати от света“ и рядко посещавани от туристи. Това обаче не означава, че няма какво да предложат на посетителите, отбелязва Euronews Travel.

Независимо дали става въпрос за известния в ТикТок спа център Therme в Букурещ, за перспективните парти градове на Черно море или за София, оживената българска столица, има много неща, които привличат туристите към югоизток.

Лучия Пола е експерт по пътувания и основател на блога за пътувания Viva La Vita.

Тя е почитателка на България и Румъния и се надява, че присъединяването към Шенгенската зона ще отвори страните за ново поколение туристи.

Rilski Manastir Unsplash (1) Рилският манастир „Свети Иван Рилски“.

„Нямам търпение да видя как повече пътници ще открият тези скрити съкровища“, казва тя пред Euronews Travel, и добавя, че очаква ръст на туризма, което може да доведе до по-голяма конкуренция между доставчиците на туристически услуги, а това означава още по-достъпни възможности за настаняване и транспорт.

Устойчивото пътуване е много актуална тема в момента, като туристите все по-често избират по-екологични методи на транспорт, за да достигнат до своите дестинации.

Лучия се надява, че балканските страни ще вземат това предвид, когато се опитват да привлекат повече туристи.

„Посетителите ще имат повече свобода да пътуват със собствено темпо и да използват по-екологични варианти като влакове и велосипеди. Тази промяна би могла да насърчи по-задълбоченото оценяване на местните култури и отговорните туристически практики, което ще бъде от полза както за околната среда, така и за местните общности, които посещаваме“, казва тя.

Известно е, че строгите и дълги проверки по границите на страните извън Шенген отблъсква туристите, които смятат, че не си заслужава да си губят времето с това.

Това, което отличава Румъния, е не само природната ѝ красота, богатото историческо и културно наследство и гостоприемството, но и очарователните ѝ села, в които времето сякаш е спряло. За много от посетителите тези села предизвикват усещане за Западна Европа от една отминала епоха, напомняща за времето отпреди един век или дори за спомени от детството.

Чезарина Помойнику, основател на Romania Private Tours

Това (опашките по границите) може да се промени – буквално за една нощ – казва експертът по пътувания и съосновател на StayNewEngland.com Майкъл Донован.

„Когато посетих България в началото на 2000 г., преминаването на границите беше пречка, която възпря някои самостоятелни туристи. Мисля, че след присъединяването към Шенген ще видим повече туристи с раници на гърба в стил „Евротрип“, особено сред по-младите европейци. Тази демографска група рязко повиши капацитета на локалните икономики в отделни региони на други страни след тяхното влизане в Шенген“, казва той пред Euronews Travel.

По-специално Румъния, казва Майкъл, „вече преживява ренесанс като гореща точка за културни и приключенски пътувания на открито. Премахването на граничните проверки може да изведе нейното уникално черноморско крайбрежие и региона Трансилвания на истинска световна сцена.“

Sv Aleksandar Nevski Katedrala Sofia Unsplash Катедралата „Свети Александър Невски“ в София. Снимка: Георги Калайджиев.

Той, както и други експерти, прогнозира първоначален ръст от 15 до 25 % на международните посетители в двете страни, който ще продължи да нараства с годините.

„В по-дългосрочен план пълната интеграция вероятно ще повиши и стандартите в туристическата инфраструктура, така че тя да разшири капацитета си за посрещане на повече туристи. Като цяло това е една вълнуваща стъпка за региона, която според мен ще увеличи съществено неговата значимост на международната туристическа карта през следващите години“, добавя Майкъл.

Може ли Румъния и България да станат жертва на свръхтуризма?

Макар да е ясно, че влизането на страните в Шенгенската зона ще увеличи туризма и ще подкрепи икономиките им, има опасения, че свръхтуризмът, който е толкова разпространен в Европа, скоро може да се превърне в проблем.

Ритеш Радж, главен оперативен директор и главен изпълнителен директор на CuddlyNest, платформа за резервации за настаняване, смята, че „влизането в Шенген може да доведе до свръхтуризъм в популярни дестинации в България и Румъния“.

В популярни туристически дестинации като Венеция, Барселона и Малага жителите дават отпор след години на неуважително поведение на посетителите.

Цените в Букурещ са доста прилични, независимо дали става въпрос за хотел или за бира. В сравнение с повечето други европейски столици, Букурещ със сигурност не привлича същия брой хора, но това носи своите предимства, тъй като не се усеща претъпкан с туристи и пренаситен от тълпи.

Том Бурлет, The Stag Company

Радж се опасява, че с течение на времето в България и Румъния обаче може да се наблюдава подобна тенденция.

„Бъдещото повишение на популярността на България и Румъния може да доведе до скок в цените на настаняването, местните стоки и услуги, тъй като повишеното търсене често води до увеличаване на разходите“, посочва той пред Euronews Travel, но добавя, че това не е предрешено.

Peles Castle Zamuk Peles Unsplash Замъкът Пелеш, Румъния.

„Увеличаването на туризма може да стимулира и диверсификацията на дестинациите. По-голямата достъпност би могла да доведе до проучване на места, които не са посещавани от туристи, като по този начин ползите от туризма се разпределят по-равномерно в цялата страна – тенденция, която може да доведе до по-устойчив и приобщаващ растеж в туристическия сектор“, обяснява Радж.

Той посочва, че балансът между нарастващия туристически интерес и липсата на съпътстващи негативни ефекти зависи от властите на страните.

„Успехът до голяма степен ще зависи от това какви политики прилагат България и Румъния в сферата на туризма и как управляват инфраструктурата си в условията на увеличен брой посетители“, казва експертът.