Европа

Комисарят по вътрешните работи на ЕС: Шенгенското пространство ще е по-безопасно, ако България и Румъния бъдат приети

От Euronews България Euronews България

Остават по-малко от три седмици до момента, в който румънците и българите ще могат да пътуват до други страни от Европейския съюз, без да преминават през митнически контрол на летищата. Това ще бъде възможно, тъй като на 31 март Румъния и България ще станат членове на Шенгенското въздушно и водно пространство. Ние обаче оставаме встрани от Шенгенското сухопътно пространство, така че имаме въпроси относно присъединяването. На тях ще отговори комисаря по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон.

В миналогодишното Шенгенско споразумение бе посочено, че Съветът на Европейския съюз ще положи усилия Румъния и България да станат пълноправни членове през 2024 г., т.е. тази година. Все още обаче има гласове, които са категорично против присъединяването ни към Шенгенското пространство. Визирам позицията на Австрия. Според вас възможно ли е да се присъединим тази година? Какво предстои?

Да, абсолютно възможно е. Трябва да кажа, че и Румъния, и България постигнаха огромен напредък в изпълнението на всички изисквания и дори повече от това. Шенгенското пространство ще бъде по-безопасно, ако двете страни бъдат приети. Много съм щастлива, че в края на декември успяхме да вземем това историческо решение. Но също така се нуждаем от решение за премахване на контрола по сухопътните граници. И това, надявам се, ще се случи още тази година. Аз самата съм много отдадена на това и ще направя всичко по силите си това да се случи още по време на моя мандат.

Какъв е графикът? Кога ще започнат преговорите? Кога ще разберем, за евентуалното решение?

Да, първата серия преговори ще бъде сега, на 31 март. Очакваме ги с нетърпение. Но все още не е предвиден в Съвета срок за вземане на решение. Трябва да кажа, че сега сме в ситуация, в която сме излезли от задънената улица, която постави Румъния и България за толкова години извън този процес. Така че топката вече се движи и аз съм много оптимистично настроена, че ще имаме решение още тази година, и ще направя всичко по силите си, за да го постигнем. Но също така трябва да кажа, че Румъния се представя много добре. Искам да кажа, че това, което Румъния прави, е наистина впечатляващо. И можете да видите, че пилотният проект, който имахме, сега го превръщаме в по-трайно сътрудничество и това е толкова голямо постижение. И мога ли да използвам тази възможност, за да похваля и ръководството на министъра на вътрешните работи Каталин Предою. Смятам, че той изигра много, много важна роля в това и съм убедена, че ще продължи да играе важна роля, така че стъпка по стъпка да стигнем и до последното решение.

Добре, но какво е посланието, което ЕС отправя към своите граждани, защото имаме стратегически послания, които взаимно се споделят, но всъщност вървят поотделно. Защо все още трябва да преминем през митнически контрол в по сухопътните граници?

Ами, мисля, че от Европейската комисия през цялото време сме били категорични, че Румъния и България принадлежат към Шенген, като изпълняват всички критерии. Всички в Шенгенското пространство ще бъдат в по-голяма безопасност с Румъния и България. Знаем обаче, че за това е необходимо единодушно решение на Съвета, и именно за това работим. И постигнахме много, много важно единодушно решение през декември миналата година. А сега съсредоточаваме всичко, за да получим второто положително решение, което е необходимо, за да отменим и контрола по сухопътните граници.

И така, къде започват лъжите и къде истината? Колко голям е проблемът с миграцията в Европа и колко реален е фактът, че румънските и българските власти изпълняват техническите цели за ограничаване на миграционната вълна?

Румъния и България се справят чудесно, когато става въпрос за управление на миграцията, а целият ЕС се справя все по-добре, когато става въпрос за управление на миграцията. Мога само да подчертая, че всъщност постигнахме политическо споразумение по новия пакт за миграцията и убежището и това ни прави много по-силни заедно в управлението на проблема по организиран начин, но и в по-доброто опазване на външната ни граница. Така че това е най-важната стъпка за по-добро съвместно управление на процеса. И всичко ще бъде по-лесно, когато Румъния и България са изцяло в Шенгенското пространство.

Добре. Що се отнася до статута, който румънците и българите придобиваме от 31 март, моля за някои разяснения, защото какво конкретно означава Шенген по въздух? И как хората ще бъдат възприемани като напълно пълноправни граждани на Шенген? Защото знам, че има някои работни места, предназначени за шенгенски граждани. Ще могат ли тези хора да получат тези работни места от началото на април?

Румъния и България ще бъдат пълноправни член на Шенгенското пространство, а границите с другите държави-членки ще се считат за вътрешни граници, а не за външни граници на Шенген. Все още ни липсва решение за премахване на граничния контрол по вътрешните граници между Румъния и държавите членки. Но Румъния и България ще бъдат пълноправни членове на Шенген и ще прилагат изцяло правата от Шенген от 31 март.