Европа

Балкански Шенген: Един от авторите на идеята пред Euronews България

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

България и Румъния трябва да оказват по-голям натиск върху австрийското правителство за влизането си в Шенген. Това заяви румънският евродепутатът Влад Георге в ефира на Euronews България. Според него няма никакъв напредък в пълния Шенген, който е бил обещан на страната ни. 

„Така че това означава, че трябва да започнем да работим по нещо между нас, защото ако не можем да се отървем от опашките от Румъния и Унгария и т.н., може би ще се отървем от опашките между Румъния, България и Гърция, които ще стават все по-големи през лятото“, смята евродепутатът.

 

Всички казват, че има правен проблем. Този малък Шенген, който се продава на обществеността, на нас, на Румъния и на България, той фактически не съществува, така че това е най-добрият аргумент за нас да кажем- Вижте, ако Вие сте измислили нещо във Ваш интерес, което по принцип означава по-малко от половината Шенген, то това означава, че ние също можем да измислим нещо в наша полза, а именно нашия мини Шенген. Така че няма реални правни проблеми, просто липсва политическа воля.

Влад Георге, евродепутат

По пътя към Шенген се роди идеята за малък „балкански Шенген“. Инициативата е на няколко депутати от групата на либералите "Обнови Европа", които смятат , че е напълно реалистично България, Румъния и Гърция да отворят помежду си сухопътните граници още това лято. Окончателното решение трябва да се вземе най-късно през март, за да може границите да паднат за началото на летните пътувания. 

Съвсем основателно трите балкански държави са сериозно ощетени от противоправното поведение на Австрия, която ограничава влизането на България и Румъния в Шенген, въпреки че ЕК отдавна и многократно е установила, че двете държави отговарят на всички условия за влизане в Шенген. А отпадането на граничния контрол за двете изпълнили условията държави е несамо право, но и задължение по силата на основополагащитедоговори на ЕС. То е и задължение на всички останали държави членки и на ЕС, и на Шенген. Гръцки и румънски евродепутати за "балкански Шенген",които предложиха да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

Вижте интервюто на Камелия Колева с румънския евродепутат Влад Георге  - един от най-активните евродепутати по темата за приемането на Румъния и България в Шенген. Toй се противопостави и на идеята за разделянето на двете държави, прокраднала се в някои политически кръгове в Букурещ.