Европа

Дебат по Euronews Bulgaria: Eвропейската помощ за Украйна и приоритетите на България

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Как очакванията за възход на крайнодесните ще се отразят на политиката на ЕС? Как Европа се бори за Украйна и как, на фона на геополитическите бури, България ще защити двете си основни цели - пьлноправен Шенген и еврозоната? Говорят български евродепутати пред специалния пратеник на Евронюз България в Страсбург Камелия Колева.

 


Елена Йончева, евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите:

Европа трябва да оказва и оказва хуманитарна помощ на Украйна. Сега, на тази сесия, ще гласуваме допълнителна хуманитарна помощ. Но Европа вече две години не може да се справи със ситуацията – не може да създаде условия, които да провокират към преговори, които биха могли да спрат тази война. На практика, Европа се превръща даже не във „втора цигулка“, а губи своята стратегическа независимост. Като че ли няма вече политици като Де Гол, Митеран, Кол, които да защитават интересите на своите държави и на своите граждани.

Украйна не може да спечели тази война на бойното поле. И това го казват вече европейски политици, военни експерти от Европа и САЩ. Трябва да се търси мирно решение и Европа трябва да бъде инициатор на това. Европейските граждани искат от Европа да бъде инициатор – това показват последните проучвания.

***

Струва ми се, че управляващите в България вече подготвят българското общество, че може и да не влезем в еврозоната през 2025 г. Инфлацията в България е много голяма – около 8.7% при необходими стойности 4.4%. Малко вероятно изглежда да успеем да се обосновем пред европейските институции.

Шенген е наш приоритет, но аз се опасявам да бъда твърде голям оптимист, предвид какво каза вчера вътрешният министър на Австрия – да не си правим илюзии, че скоро ще бъдем приети сухопътно.

 


Искра Михайлова, евродепутат и зам.-председател на „Обнови Европа“:

Много е рано да говорим за отстъпки и компромиси. На практика, нищо не е предложено от никого.

Две години са много. Това е братоубийствена война, в която загиват млади хора, цивилни, унищожават се градове, инфраструктура... И когато ние говорим за подкрепата за Украйна и необходимостта тази подкрепа да бъде силна и ясна, тя да предполага по-нататък решаване на въпроса с войната, означава подкрепа в две направления – военно и възстановяването на Украйна. Тук се изисква стратегия. И на Европа като че ли тази стратегия ѝ липсва.

***
Трябва да продължим и да не се отказваме от целта, която сме си поставили. Не може принадлежността към еврозоната да бъде някакъв висш национален приоритет, защото не е. Това е нормална стъпка от членството на България в Европейския съюз.

Изключително важна тема, свързана с еврозоната, е дезинформацията, фалшивите новини, непрекъснатото облъчване на граждани за това има ли смисъл. По въпроси, на които са си отговорили 500 милиона европейци, ние сега решаваме да отворим някакви дебати. Въпроси, на които си е отговорила българската индустрия, българският бизнес, българските работодатели.

Проблемите с приемането на България пълноценно в Шенген не са проблеми на България. Трябва да го кажем много ясно – това са вътрешнополитически проблеми на някои страни, които в момента имат правото да наложат такъв тип вето.

 

Емил Радев, евродепутат от ЕНП:

Трябва много да засилим мерките за увеличаване сигурността на самите държави членки на ЕС, защото войната в Украйна и невъзможността да произведем нужните на Украйна снаряди показва, че ние много сме загърбили именно тази военна сигурност. Трябва още повече да засилим военно-промишления комплекс в държавите членки, да имаме готовност да попълним запасите на самия ЕС. Разбира се, да се продължи дебатът за създаване на европейски сили за бързо реагиране.

Европа е силна икономически, но за съжаление, външнополитически не е – точно поради липсата на обединени въоръжени сили.

Преди 10 години – при анексията на Крим – и ЕС, и световната общност, не обърнаха достатъчно внимание. И се стигна до една пълномащабна война, която се води в момента в Украйна.


***

Естествено, че и двете цели (пълноправен Шенген и еврозоната – бел ред.) са много стратегически за България. Да имаме членство в Шенген и по суша е много важно за нас – да защитим правата на българския бизнес и на българските граждани.

Миналата седмица организирах конференция в Брюксел и ние видяхме много широка подкрепа за еврозоната – и от комисар Макгинес, и от г-н Донахю (шеф на Еврогрупата), и от Генерална дирекция „Финанси“, и от много преподаватели и икономисти, които са правили редица проучвания, свързани с Маастрихтските критерии. Нека да кажем: ние повечето ги изпълняваме. Но нека да си помислим, че тези критерии са писани години назад и трябва да бъдат доста по-гъвкави – защото ситуацията се е променила доста.

 

Целия дебат вижте във видеото.