Европа

Макрон не изключва разполагането на западни войски в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Франция Еманюел Макрон не изключва възможността за разполагане на западни войски на територията на Украйна в бъдеще. Въпросът беше обсъден на среща на над 20 европейски лидери в Париж. Целта на събитието бе да даде сигнал на Русия, че подкрепата за Киев няма да се разколебае.

Макрон отказа да даде подробности за това кои държави обмислят да изпратят войски, но добави, че съюзниците "ще направят всичко необходимо, за да не може Русия да спечели войната". 

 

Русия продължава войната, повтаря целите си за териториално завладяване и е възприела по-агресивно отношение не само в Украйна, но и срещу всички нас като цяло. Това ни кара да наложим допълнителни санкции на дружествата и държавите, които улесняват всяко заобикаляне на санкциите.

Еманюел Макрон, президент на Франция

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение, в което призова лидерите в Париж да гарантират, че Путин "няма да разпространи агресията си сред други държави. 

 

Искам да ви благодаря за цялата подкрепа и за споразумението за сигурност, което подписахме наскоро, както и за всеки съвет, който дадохте на Украйна, за да ни защитите. Заедно вече спасихме живота на милиони хора.

Володимир Зеленски, президент на Украйна:

Лидерите на още няколко държави изразиха подкрепа за закупуването на боеприпаси за Украйна извън ЕС. Сред тях беше и министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте. Той заяви, че Амстердам е решил да даде своя принос към чешката инициатива. 

 

Трябва да работим по системата за противовъздушна отбрана. Украйна спешно се нуждае от повече ракети, но и от повече системи за отбрана.

Марк Рюте, министър-председател на Нидерландия

Конференцията в Париж се провежда, след като Франция, Германия и Обединеното кралство наскоро подписаха 10-годишни двустранни споразумения с Украйна, с цел да изпратят силен сигнал за дългосрочна подкрепа за Киев.

От друга страна европейските държави се притесняват, че Съединените щати ще намалят подкрепата си, тъй като помощта за Киев все още не е приета от Конгреса. Те също така имат нарастващи опасения, че Доналд Тръмп може да се върне в Белия дом и да позволи на Русия да разшири агресията си на континента.