Икономика

Гръцки евродепутат за балканския Шенген: Няма единен пазар без единно пространство

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Трябва да изпратим послание до Брюксел, че след толкова години България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенското пространство. Това смята евродепутатът от Гърция Георгиос Кирцос. По думите му, няма как да имаме единен пазар без единно пространство. 

Възможно ли е и как да се направи споразумение за премахване на граничния контрол на сухопътните граници между Румъния, България и Гърция? Още един от авторите на идеята - гръцкият евродепутт Георгиос Кирцос - с него разговаря Елеонора Христозова.

 

Мисля, че на ниво ЕК идеята не им харесва. От друга страна като евродепутат от Гърция и представител на опозицията, трябва да Ви кажа, че тя се подкрепящ от правителството, от отговорния министър. Така че не знам дали е осъществимо, но политическото послание е ясно, защото трябва да улесним България, Румъния и Гърция. Ние сме съседи и имаме много възможности да развиваме нашите икономически и социални интереси, взаимодействие и сътрудничество.

Георгиос Кирцос, евродепутат

„Не става дума за това, че не ви искат. Струва ми се, че има хора, които сме стремят към конкурентно предимство, например в транспортния бизнес или как товарите достигат до ЕС от трети държави, но това е грешен начин, т.е. добре, аз съм конкуренция, но трябва да има едни правила за всички“, смята гръцкият евродепутат.


Цялото интервю вижте във видеото.