Европа

Евродепутатът Андрей Новаков: 2025 г. е разумен срок за влизането ни Шенген и еврозоната

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

2025-та година е разумен срок, в който България може да отговори на всички критерии за влизането в Еврозоната. Единственото условие, на което не отговоряме към този момент, е това за нивата на инфлация, тя трябва да бъде малко над нивата на инфлацията в най-добрите държави в Еврозоната по този показател, около 2%, а нашата е около 5%. Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

Според него ако успеем да овладеем това ниво на инфлацията и влезем в тази рамки, ще бъдем приети до 2025 г. В еврозоната, както и в Шенген. Трябва обаче да видим много категорични антиинфлационни мерки, които да помогнат, като Новаков прогнозира, че е възможно до края на тази година да се доближим до тези цели, а през 2025 г. да е присъединяването на страната ни.

Влизането на страната ни едновременно в еврозоната и в Шенген е реално постижимо, защото това са две независещи една от друга цели, които по стечение на обстоятелствата се движат заедно за нас в момента. По тази причина трябва да настояваме това да се случи, както се случи и в Хърватия. В Шенген трябваше да сме приети още преди десет години, така че всяко отлагане тук е немислимо, аз вярвам, че след като изборите в Австрия минат, позицията на държавата по отношение на България и Румъния ще се промени.

Нито една държава не е обедняла заради въвеждане на еврото, коментира още евродепутатът.

Цялото интервю вижте във видеото.