Цвят

Град Берат в Албания се подготвя за интензивен туристически сезон

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Хостел Мбрица в град Берат, Албания е „сбъдната мечта“ за своя собственик. 300-годишният дом в средновековния замък на града е защитена от ЮНЕСКО местност, близо до столицата Тирана. Първоначално функциониращо като заведение, собственикът Милто Мбрица успява да вземе държавна помощ през 2021 година и реновира сградата.

Туристите искат да видят начина по-който сме живели тук преди. Опитах се да запазя мястото колкото се може по-автентично.

Милто Мбрица, собственик

През 2023 г. броят на туристите в Албания достигна 10 милиона, което донесе 4,2 милиарда щатски долара приходи, около почти 20% от БВП на страната. А през същата година Берат е посетен от 800 000 туристи, което е двойно повече с предходната година. Кметът на града очаква един милион туристи тази година.

Транспортът ще бъде предизвикателство върху което трябва да се съсредоточим. Трябва да улесним придвижването на хората с обществен транспорт, защото не всички туристи идват с личен автомобил.

Ервин Демо, кмет на Берат

В Албания се наблюдава и приток на туристи от близката Италия, като Себастиана Инталята от Сиракуза.

„Тези древни сгради са много впечатляващи. Хората са толкова приятелски настроени и топли. И храната е много добра“, споделя Себастиана Инталята – турист.

Берат е в процес на постоянно обновяване, но внезапното увеличение на броя на туристите го е заварило неподготвен. Липсва и персонал в ресторантите и хостелите, докато много млади албанци заминават за чужбина да търсят работа.