Европа

Учени в Испания разработват лечение срещу рак на базата на наночастици

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Учени в Испания работят върху лечение срещу рак на базата на наночастици. Те ще доставят генетичен материал до туморните клетки. Лечението с химиотерапия може да бъде прекратено, а с него и тежките странични ефекти.

Лаура, която е лекар, е диагностицирана с рак на гърдата в трети стадий. Претърпяла е три операции, както и химио- и лъчетерапия.

 

От осем месеца насам сякаш съм напълно различен човек. Вече не съм аз, а друга версия на себе си. Начинът, по който се променяш ти и твоята среда, е много драстичен. Всичко е много различно.

Лаура, пациенка

На 62 години Педро е преживял рак на белия дроб. Но той плаща висока цена за това.

Последиците от радио- и химиотерапията, на които се подложих по едно и също време оставиха ноктите ми като разцепени. Загубих чувството си за допир. Сега всичко ми се струва меко, ръцете ми сякаш винаги са мокри. А след това се появява и усещането за слънчево изгаряне.

Педро, оцелял от рак на белия дроб

В рамките на европейския проект „Улисес“ изследователите работят върху лечение, базирано на „наночастици“. Засега е тестван срещу рак на панкреаса, която е и една от най-смъртоносните форми на рак. Лечението има за цел да предизвика отхвърляне на тумора от човешкия организъм.

 

Идеята е да се активира имунната система и ние правим това чрез въвеждане на специфични молекули в тумора, които могат да генерират този имунен отговор.

Кристина Филат, координатор на проекта Ulises

От решаващо значение за това е доставянето на генетичен материал до туморните клетки. Роля, която играят наночастиците, подобни на тези, използвани за ваксините Covid-19. Те се разработват в Лабораторията по молекулярна биология на Института по онкология във Валенсия.

Ако тази ваксина е ефективна за рака на панкреаса, тя може да открие нова терапевтична възможност за други видове тумори, които също са смъртоносни и за които понастоящем няма лечение.

Хосе Антонио Лопес-Гуереро, ръководител на Лабораторията по молекулярна биология

И тъй като имунният отговор ще бъде насочен само към туморните клетки, страничните ефекти на сегашните лечения като химио- и лъчетерапия ще бъдат значително намалени.