Европа

Убежденията в Испания: Проучване на Euronews сочи, че в страната има разделение

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Испанските младежи са разделени по определени въпроси, докато се готвят за европейските избори на 9 юни. Това сочат проучвания на Евронюз в страната. Разделението обаче е не само идеологическо, но и все повече полово. Политическите възгледи на младите мъже и жени се отдалечават все повече. Вера, Едурне и Хайби са активистки на феминистката асоциация Pan y Rosas. Те са част от 40 % от жените на възраст под 24 години в Испания, които се обявяват за леви или крайно леви.

 

Крайната десница все повече прониква в определени сектори със силно реакционен дискурс, който поставя под въпрос правата на жените, на жените мигранти, на ЛГТБИ общността и други.

Хайби Едит Ривас, Асоциация Пан и Росас

Докато младите жени все по-често избират леви варианти, мъжете клонят повече към десницата. Диего Янес е председател на консервативната студентска асоциация Libertad sin Ira.

 

Радикалният феминизъм означава много повече от това. Става дума по-скоро за демонизиране на фигурата на мъжа или за третиране на мъжете като престъпници, което накара много млади хора да преосмислят позициите си и да изберат малко по-консервативна позиция.

Диего Янес, асоциация Libertad sin Ira

Политиките за равнопоставеност на половете се превърнаха в централен елемент от дискурса на политическите партии.

 

Свидетели сме на политическа битка, в която полът се е превърнал в артикулиращ елемент на конфликти, които преди това са могли да бъдат разглеждани през друга призма.

Алфредо Рамос, социолог

С продължаващото феминизиране на левицата, крайно десните партии все повече се обръщат към младите мъже, които чувстват, че привилегиите им са застрашени.

 

Има много малко примери. Ако го сравним с разпространението на примери в социалните медии, които са насочени към консервативната реконструкция на мъжествеността, има много малко варианти, които предлагат други видове мъжественост, в които младите мъже могат да се чувстват признати.

Алфредо Рамос, социолог

Борбата за равнопоставеност между половете сред младите хора може да има дълбоки последици за политиките на Европейския съюз, отдалечавайки възможността за бъдеще, което задължително трябва да бъде споделено между мъжете и жените.