Европа

Вотът за ЕП: Партиите ФИДЕС и "Фламандски интерес" водят по разходи за реклама в социалните медии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Партията на Виктор Орбан и партията „Фламански интерес“ от Белгия са първенци в разходите за реклама в социалните медии дни преди европейските избори.

Анализ на Euronews показва, че унгарската партия ФИДЕС е похарчила между 60 000 и 70 000 евро през последните 30 дни, което превръща нейните послания в най-скъпата политическа реклама, предлагана от Google в ЕС.

Белгийската сепаратистка формация „Фламандски интерес“ е дала между 50 000 и 60 000 евро за рекламна кампания, в която призовава за ограничаване на миграцията и по-голяма покупателна способност.

Има голям интерес как социалните медии се използват в предизборни кампании, особено след скандала с „Кеймбридж Аналитика“ отпреди няколко години, когато тази консултантска компания получи данните на десетки милиони потребители на Facebook и ги използва за насочване на реклами към тях с цел повлияване върху резултата от изборите. Това се превърна в много спорен въпрос.

Въпреки че е практика политическите партии да използват платени реклами в Google, все още няма правна рамка за политическата реклама в интернет.

Ясно е, че във всяка държава-членка има различни правила какви да бъдат ограниченията върху размера на средствата, които се харчат в предизборна кампания. Но липсва предположение, че кандидатите са нарушили някое от тези правила. Единственото, което е забранено от новите правила на ЕС, въведени през февруари, е използването на поверителни лични данни за микро-таргетиране на реклами. Алгоритъм засича опити за насочване на реклама към потребителя въз основа на неговите политически или религиозни убеждения. Както и финансиране на предизборни кампании извън ЕС предвид твърденията за руска намеса в изборите. 


Джак Шиклер, Euronews