Европа

В навечерието на евроизборите: За гръцките избиратели безработицата е сериозен проблем

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Безработицата в Гърция е достигнала 11%, което е най-високото ѝ ниво от август насам, показват данни на Евростат. Протестиращи хора в Атина твърдят, че заплатите са твърде ниски, за да покрият разходите за живот. Стачките, свикани от най-големия гръцки профсъюз, спряха фериботите и нарушиха работата на обществения транспорт.

Работя по шест часа на ден, шест дни в седмицата. По договор работя на непълно работно време и ми се плаща минимална заплата. Това е 605 евро нето на месец. Изобщо не е достатъчно, а не е лесно да си намеря друга работа.

Нанси Ризу, служител в магазин за игри

За някои работници получаването на заплата за допълнителен труд е дълъг и сложен процес.

„Сега получавам 850 евро на месец, след дълъг съдебен процес. Исках да получа възнаграждение за извънреден и нощен труд. Принудени сме или да си намерим втора работа или да спестяваме. Но от какво можеш да спестиш? Лишаваш децата си или себе си от нещо“, казва Стелиос Даскас – служител по сигурността.

Профсъюзите в Гърция призоваха за подписване на колективни трудови договори, които са гаранция за правата на работниците.

Едно от най-тежките наследства от дълговата криза в Гърция е отпадането на колективните трудови договори. Въпреки възстановяването на страната, много малко от тях са влезли в сила, с изключение на туристическия сектор.

Профсъюзите твърдят, че такива споразумения позволяват на работниците да искат по-добри заплати и условия на труд.

„В 27-те държави-членки на Европейския съюз, 86% от работещите са обект на колективен трудов договор, а в Гърция този брой е едва 24% от заетите в частния сектор“, казва заместник-председателят на Съюз на гръцките работници Димитрис Тахмацидис.

 

Симела Тухтиду, Euronews, Атина