Европа

В Гърция: "Сириза" отправя предизвикателство към управляващите преди евроизборите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Основната лява опозиционна партия в Гърция "Сириза" е готова да отправи предизвикателство към управляващата партия "Нова демокрация" на европейските избори през юни. Това заяви лидерът на партията Стефанос Каселакис пред Euronews. Каселакис прекара уикенда в Ню Йорк, където посети гръцки общности. Преди да отпътува, той заяви, че партията провежда вътрешен вот, който ще определи кандидатите и за европейския парламент.

 

Това е дълбоко демократично нещо, което трябва да се направи. Когато една партия казва: "Аз имам почва в обществото, слушам всички хора и искам да бъда меритократична", председателят със своите съветници не би трябвало сам да решава кой да влезе в листите. Трябва да дадем възможност на всеки човек, на всеки наш член, независимо от възрастта му, да може да участва в целия процес.

Стефанос Каселакис, лидер на партия "Сириза"

Лидерът на "Сириза", който участва в Делфийския икономически форум, прогнозира, че партията му ще скъси дистанцията с управляващата партия "Нова демокрация" и резултатът ще бъде изненада както за Гърция, така и за ЕС.

 

Вярвам, че европейските граждани трябва да имат по-голяма роля в избора на ръководството на Европа и е излишно да казвам, че това може да стане само чрез Европейския парламент.

Стефанос Каселакис, лидер на партия "Сириза"

Повече от 60 000 членове на СИРИЗА гласуваха, за да изберат кандидатите за евродепутати на партията.