Европа

Бивш брокер, неопитен политик, открит хомосексуалист: Кой е новият лидер на СИРИЗА?

От Euronews България Euronews България
Siriza Kaselakis Снимка: AP

Бивш брокер от банката "Голдман сакс" е новият лидер на гръцката лява партия СИРИЗА, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Стефанос Каселакис беше избран на втория тур на вътрешнопартийните избори, произведени вчера.

Победата му породи всеобща изненада. Каселакис е на 35 години, никога не е заемал политическа длъжност и е прекарал голяма част от трудовия си стаж в САЩ.

Той избран на овакантения от Алексис Ципрас лидерски пост на СИРИЗА с 56,69 процента от гласовете на партийните членове. Така Каселакис става лидер на първата опозиционна партия в Гърция.

Доскоро непознат на широката общественост, Каселакис победи на втория тур бившата министърка на труда в правителството на Ципрас, по времето на управлението на СИРИЗА - Ефи Ахциоглу, сочена за фаворитка във вътрешния вот. На втория тур тя получи 43,3 процента.

Каселакис е първият политик - открит хомосексуалист, който оглавява гръцка политическа партия. В Гърция, където традиционното семейство си остава един от стълбовете на обществото, Каселакис редовно се показва със съпруга си Тайлър Макбет - американски лекар, който работи в спешно отделение.

Стефанос Каселакис оглавява СИРИЗА след две тежки изборни загуби на парламентарните избори през май и юни. На вота на 25 юни партията получи едва 17,84% (48 места в парламента), което беше с 20 процентни пункта по-малко от постигнатото от "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис. Четири дни след този изборен разгром, бившият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка от лидерския пост на СИРИЗА.

Ципрас бе поел юздите на партията през 2008 г., когато беше едва на 33 години и която той превърна в даден момент във водеща европейска радикална лява сила.

Любопитното е, че Каселакис се кандидатира за депутатско място на последните парламентарни избори, но не беше избран. Приближени на Ципрас описват Каселакис като неподкупен и способен да бъде премиер на страната.