Политика

Нещо като СИРИЗА: Ще има ли голямо обединение вляво?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Започва се с нещо, върви се напред. Може би в един момент ще се стигне до единен политически субект. Както коментираха и някои от участниците в срещата – нещо като СИРИЗА, нещо като ПАСОК или пък нещо като това, което се случи във Франция и обединението на социалистическите, комунистическите и социалдемократическите партии.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ Костадин Паскалев, който е инициатор на срещата, проведена във вторник, между бивши и настоящи членове на БСП.

По неговите думи всички участници в срещата разбирали необходимостта от общо явяване на избори.

Сформира се една координационна група с по двама представители от всяка политическа партия, които ще организират две подгрупи – едната, която се занимава с политиките, а другата с организационното създаване на съответното коалиционно формирование, евентуално.

„Очевидно е, че след последните избори на 2 октомври лявото политическо пространство получи изключително ниско представителство в парламента – само 25 депутати от парламентарната група на БСП и реално погледнато вече не е този фактор, който беше в предходните години, когато БСП като втора политически сила се бореше за първа, а сега като пета политическа сила, реално погледнато, ние нямаме фактически представителство, което да бъде незаобиколим фактор в парламента и без нейното участие да не могат да се взимат съществени и важни въпроси за държавата“, обясни Паскалев необходимостта от ново ляво обединение.

„На базата на това и анализ на ситуацията ние решихме да проведем диалог с онези политически сили в лявото политическо пространство, които имат общо с БСП“, посочи още Паскалев и допълни, че са били обсъдени и основните леви секторни политики, около които да има обединение.

По неговите всички политически партии, участвали в срещата, имат коректно отношение към ръководството на БСП и „лидерския проблем“.

Аз се надявам, че ще има много бърз и оперативен диалог, в който практически ще се стигне до създаването на една лява коалиция, която да се яви на парламентарните избори и след това много силно да участва на местните избори.

Според Паскалев в БСП има дълбоко неразбиране на процесите, които са текли в лявото политическо пространство и ако ръководството на партията е искало да създаде обединение вляво, досега е можело да го направи.

По неговите думи ръководството на БСП има изключително конфронтационно поведение „спрямо всичко наоколо“.

„Ние категорично се обявихме за запазване на последното решение на българския парламент за машинно гласуване на съответните избори. Смятам, че направената крачка напред в технологично отношение не би следвало да се връща назад“, коментира още Паскалев готвените промени в изборните правила.

Той не изключи левицата да влезе в коалиция с ГЕРБ.

Аз силно се притеснявам, че БСП в лицето на това ръководство, е готово да влезе в колаборация с ГЕРБ, само и само да запази себе си“, отбеляза той.

По думите му това, което липсва в БСП и лявото политическо пространство, е диалогът.

Целия разговор вижте във видеото.