Политика

Бивши и настоящи от БСП пробват ново ляво обединение

От Euronews България Euronews България
Georgi Parvanov BGNES Снимка: БГНЕС

Знакови лица от БСП през годините се събират днес в опит да създадат ново ляво обединение. Сред тях са бившият президент Георги Първанов, бившите червени остриета Татяна Дончева, Мая Манолова и Георги Кадиев, Румен Петков, Костадин Паскалев, Симеон Славчев.  

Всички те бяха в първите редици на социалистическата партия и по различни причини се разделиха с нея, след което създадоха свои партии или граждански движения. Изключение прави само Костадин Паскалев, който все още е член на Столетницата. Той е и сочен за инициатор на обединението, което в интервю за „24 часа“ нарича „начало на равнопоставен разговор в лявото пространство, включително с БСП“.  

Формално този разговор ще започне със среща – кръгла маса, озаглавена „Лява България – идеи, политики, единение“. 

„Лявото е разбито, а БСП е в дълбока криза и с най-ниските изборни резултати в историята си. Време е целта и задачите на Лява България да бъдат формулирани на базата на честна и откровена дискусия, с мисъл за бъдещето на българската нация“, гласи съобщението за срещата, изпратено до медиите. 

В понеделник лидерът на БСП Корнелия Нинова на нарочна пресконференция припомни, че нито един от участниците в „Лява България“ не си е тръгнал от БСП по нейно време. И отправи призив към всички да се завърнат обратно в социалистическата партия. 

„Каним всички напуснали БСП да си възобновят членството. Обръщаме се към организациите на БСП по места: Отворете врати, приемете тези наши другари обратно“, каза Нинова.  

Освен връзката със соцпартията, другарите имат и още нещо общо помежду си – симпатиите към Русия и пестеливото отношение към нейното нахлуване в Украйна. В съобщението за днешната среща не се посочва кой я организира, но като лице за контакт е посочена Светлана Шаренкова -  също член на БСП и председател на Форум „България-Русия“. Шаренкова участваше и в Инициативния комитет по издигането на Румен Радев за втори президентски мандат.