Политика

Елена Йончева, ПЕС/БСП: Български и германски евродепутати създадоха група за мир в Украйна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Решението за Шенген не е предизвестено. Най-близо сме до Шенген през последните 11 години.

Това каза пред Euronews Bulgaria Елена Йончева, еврудепутат от ПЕС/БСП.

През 2011 г. ние покрихме всички технически критерии за влизането в Шенген. Най-лошият сценарий е разделянето на България от Румъния, това ще бъде много унизително. Защото това може да стопира или да отложи за определено поне с 2 години процеса на присъединяване. Но няма значение дали ще влезем през декември, януари или пролетта.

 

Трябва да се активизират българските политици. Гласуването на резолюцията за влизането ни в Шенген в Европейския парламент беше в резултат на много работа на всички политически групи, на всички български депутати в Европейския парламент. Разговори както на политическо, така и на експертно ниво. Същото може да се случи и сега.

Ние успяхме, защото на този етап несъгласие изразяват само Нидерландия, министърът на вътрешните работи на Австрия Швеция по предложение на SND. Но действително сме най-близо до този процес, защото успяхме да консолидираме останалите държави.

Нидерландия много добре знаят, че сме покрили всички технически изисквания, но изразяват претенции, които са извън шенгенското законодателство като борбата с корупцията, охрана на границите, реформа на съдебната система.

Ние полагаме толкова много усилия и охраняваме най-натоварената външна граница на ЕС. А за нея трябва да отговаря Брюксел с финансовия си и експертен ресурс.

Германските и българските евродепутати са в сърцето на групата „Да донесем мир в Украйна“. Ние настояваме ЕС да изработи стратегия за това как може да бъде решен конфликтът в Украйна. В момента имаме усещането, че имаме комисар на войната, а не върховен представител, който се занимава с дипломацията.

 

 

ЕС по никакъв начин не се опитва да бъде медиатор, той говори само за въоръжаване, но никъде не виждаме дипломатически предложения за решаване на този конфликт, а оставяме на трети страни, в случая на Турция да бъде този медиатор. И да се ползва в бъдеще време от всички привилегии.

В случая Турция успява по един добър начин да защити своите интереси, докато ЕС сякаш работи против себе си.

Групата тепърва ще се разширява, вчера беше първата ни среща.

Вижте цялото интервю във видеото.