Общество

Весела Чернева: Има опаност да останем единствените извън Шенген

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Възможно е да има ново отлагане за влизането на България в Шенген. Това прогнозира в студиото на „Добро утро, Европа“ зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

По думите ѝ причината за това е не само Швеция, която се обяви против присъединяването ни, но и несигурната политическа обстановка у нас.

България е покрила и продължава да покрива техническите критерии за членство в Шенген, а институциите у нас са си свършили работата добре, както показват последните проверки, но освен всичко друго Шенген е въпрос и на политическо доверие, смята Чернева.

В момента, в който в България няма управление, което да покаже, че може да се справи с корупцията, че може да осигури сигурност на европейските граници... управление, което се стреми да върне например състоянието на нещата на ГКПП „Капитан Андреево“, който е най-големият вход към ЕС от югоизток, такова управление не може да получи доверието на страните членки, така че е възможно наистина да видим ново отлагане за България.

Според Чернева България изпуска възможността за модернизация на армията си чрез замяната на старо съветско оръжие за по-ново въоръжение, предоставено от съюзниците ни, включително чрез Фонда за солидарност, където по думите ѝ остават все по-малко средства.

Забавянето на участието на България в тази общоевропейска акция, всъщност означава, че дори и да се сетим в някакъв момент, тогава вече може да е твърде късно и в този фонд може и да няма пари.

Подозренията към България ще се засилят вследствие на ограничената военна помощ, която ще окажем на Украйна, посочи Чернева.

„България, за съжаление, както в ЕС, така и в НАТО, в момента изглежда като държава, за която не е ясно, от коя страна на историята стои“, добави тя.

Във връзка с разбилата се ракета в Полша, отнела живота на двама души, Чернева отбеляза, че това не е първи такъв инцидент и припомни случая от март месец с разбилия се в Хърватия дрон. По нейните думи „това не са атаки върху територия на НАТО, нито са повод за истерия, каквато се опитаха да създадат някои медии и политици“.

Загубата на Русия във военно отношение наистина е много впечатляваща. Това, че Русия успя да изгуби единствения окръжен град в териториите, които тя твърди, че контролира, всъщност беше доста голямо военно унижение.

„Въпросът оттук нататък е как може тази руска военна слабост да бъде използвана, така че войната да приключи възможно най-бързо“, подчерта Чернева.

Според нея нито Зеленски, нито Путин изглеждат готови да преговарят, но предположи, че ще има промяната в позициите на украинската страна поради засилените руски удари върху цивилната инфраструктура в страната.

Чернева е категорично, че в интерес на България е войната да бъде спечелена от Украйна, колкото се може по-бързо.

Вижте целия разговор във видеото.