Европа

Напрежение в Гърция: Парламентът прекрати държавния монопол върху висшето образование

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Парламентът на Гърция одобри законопроект, с който се слага край на държавния монопол върху университетското образование и се дава възможност за откриване на клонове на чужди университети в страната. Мярката беше приета въпреки протестите, прераснали в сблъсъци със силите на реда.

Около 20 000 студенти се включиха в демонстрациите. Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ срещу по-агресивните. Седем полицаи и девет демонстранти бяха ранени. Има и задържани.

Това е законопроект, чиято цел е да насърчава тези, които имат пари – не че е лошо, но истината е, че по-голямата част от обществото за съжаление няма финансовата възможност да следва висше образование. Законопроектът е несправедлив.

Янис Вервесос – студент

Според правителството на Кириакос Мицотакис, реформата ще помогне за привличането на висококвалифицирани работници обратно в страната. Противници на законопроекта казват, че сега онзи, който има пари, ще си плаща за образоване.

Законопроектът ще позволи на чужди университети да откриват филиали в Гърция, използвайки статут на неправителствени организации, въпреки че ще събират такси от студентите и ще приравни дипломите, получени от държавни и частни университети.