Общество

Гърция търси начини да се справи с тормоза в училище

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Случаите на насилие в училищата в Гърция, за които стана ясно през последните месеци, предизвикаха недоволство в страната. Според специалисти статистиката може да е дори по-тревожна от обявената, тъй като много от потърпевшите ученици изобщо не споделят за проблемите си.

С решение на премиера Кириакос Мицотакис специална комисия се зае с подготовката на стратегия за превенция и борба с насилието и престъпността сред непълнолетните.

Има както количествено, така и качествено увеличаване на престъпленията от непълнолетни, което означава, че виждаме все повече тежки престъпления. Нарастването се отнася най-вече за 2022-2023 г. и очевидно е повлияно от пандемията. Но, ако искаме да анализираме причините, трябва да се върнем още по-назад, в годините на кризата, която беше не само финансова, но и социална.

Василики Артинопулу, ръководител на комисията

В периода 2022-2023 г. едно на всеки три деца казва, че е било жертва на тормоз в училище, докато едно на всеки шест споделя, че учебните заведения не насърчават борбата с този тормоз. Антония, която е психолог в сферата на образованието, е сред инициаторите на мобилно приложение, чрез което ученици анонимно могат да разкажат за насилието, което са преживели.

„При двата най-трудни случая, които сме имали, потребители казват на специалистите ни, че са имали склонност към самоунищожение. По-късно разбрахме, че и двете деца са се оправили. Едно от тях е разкрило, че смятало да се самонарани“, казва Антония Торенс – образователен психолог, създател на Live Without Bullying.

Към момента с политиките срещу тормоза в Гърция се занимават различни министерства и организации, но новата стратегия цели да промени това.