Общество

Как да разберем дали детето ни е жертва на тормоз в интернет?

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Онлайн насилието е сравнително нова форма на тормоз, който се извършва чрез текстови съобщения, имейли, онлайн игри, както и в социалните мрежи. През последните години заплахата става все по-мащабна и особено опасна, когато е отнесена до деца заради тяхната уязвимост – коментира психологът Яна Алексиева от Асоциация „Родители“.

„Предполагам всеки се сеща какви са последиците за едно дете, което може да се затвори, да е тъжно, не дай си Боже да изпадне в много по-тревожни и тежки състояния. Но тук по-важно е наистина да наблюдаваме, да разговаряме и да сме щадящо разговарящи и уважителни към детето“, обясни тя.

Според данни от началото на февруари миналата година, 59% от децата у нас са изпитвали кибертормоз, 12,5% от които крият, че са били жертва на такъв тип насилие.

„Това е до самото дете. Ако едно дете е притеснено, затворено и се страхува, че ще има последици, които ще го направят още по-виновно или още по-обвинено, би могло да се затвори. А всяко затворено дете и не споделящо всъщност крие много, много сериозен риск за него самото“, добавя Алексиева.

Семейната среда е от е от голямо значение за подобни престъпления – и за жертвите, и за насилниците, а пораждането на онлайн агресия има своите корени от проблемни семейни отношения. Ето защо е важно на първо място да общуваме с децата си пълноценно, обяснява още Яна Алексиева.

„Което не означава 24 часа тягостно общуване, но това да се смеем с децата си, да ги попитаме как са, да се интересуваме от техния свят е ключово важно. Вярвам, че родителите го правят, но е добре да продължат още и още“, каза още експертът.

Фейсбук, Инстаграм и Tуиутър като едни от най-използваните социални мрежа, крият и най-голям риск от кибертормоз. Почти 3/4 от подрастващите признават, че въпросните приложения са най-често срещаното място за онлайн насилие.