Общество

Педофилите са все по-активни в мрежата: Родителите да следят поведението на децата си, съветва експерт

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Рекорден брой сигнали за престъпления срещу деца в интернет. За 2023 г. са подадени 46 360 сигнали на Националната гореща линия за онлайн безопасност. За сравнение през 2022 г. имахем 23 080. Ръстът е 100-процентов.“

Това заяви в „Добро утро, Европа“ Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

В 95 процента от случаите се касае за онлайн сексуални посегателства от възрастни срещу деца, коментира експертът.

Насилието става норма в българското училище.

Антоанета Василева, експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

Друг вид измами са свързани с изнудване за пари, отбеляза експертът.

„За съжаление, чатът в приложението Messenger вече е криптиран и в ЕС, което означава, че комуникацията там ще бъде много трудна за проследяването и децата сами ще трябва да събират доказателства, че някой ги изнудва или заплашва онлайн“, посочи Василева.

„Схемата е следната – непознат човек се представя за връстник на детето, започва лежерен разговор и оттам по много бърз начин се стига до темата за секс. Възрастният изпраща гола снимка, която е много вероятно да не е негова лична, и моли обратно за снимка – първо с по-лека дреха, след това с бельо и накрая без бельо“, обясни тя.

Децата са много склонни да правят голи снимки, това е част от израстването им, и тази склонност се използва изключително много от педофилите и трафикантите на хора.

Антоанета Василева, експерт по онлайн безопасност и координатор на Националния център за безопасен интернет

След това започва изнудването, допълни експертът.

Тя посочи, че голяма част от сигналите са препратени към съответните институции в държави от ЕС, защото престъплението се намира на сървъри в техните държави.

„Понякога децата поддържат с години отношения с насилниците си“, отбеляза Василева.

„Децата трябва да имат такава среда на общуване с родителите си, че да споделят подобни неща. Много е важно родителите да бъдат чувствителни към поведението на детето, да задават правилните въпроси, да разберат кои игри играе, защо се кара с приятелите си онлайн“, посъветва експертът.

Сигнал може да бъде подаден на националната линия 124 123, а през събота и неделя – по чат или имейл, като отговорът е до няколко часа.


Целия разговор вижте във видеото.