Добро Утро, Европа

Криминален психолог: Педофили и убийци се хранят от тишината, нужни са законови промени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Институциите не работят. Ние нямаме контрол и инструмент, с който да се защитим. 

Така през сълзи вдовицата на застреляния  на Женския пазар Иво Андреев обобщи сагата през която са минали със съпруга си в търсене на защита. В интервю за Нова телевизия тя каза, че случаят с простреляния ѝ съпруг напободява убийството на психолога Иван Владимиров. Освен че и в двата случая се касае за междусъседска разпра, и при тях въпреки подаваните сигнали за упражняван системен тормоз - институциите са бездействали. Поради липса на свидетели, от МВР дори посъветвали Иво Андреев и съпругата му да си купят електрошоков пистолет. Съпругата на Иво Андреев, Надя, разказа още, че убиецът я заплашил, гледайки я в очите, секунди след като стрелял многократно по мъжа ѝ.

Иво Андреев беше прострелян през ноември миналата година от съседа си Константин Дамов след спор за поставена междинна врата в жилищна кооперация. Свадите между убиеца и жертвата са датирали от години. А близките  настояват за справедлива присъда. 

Според криминалния психолог Тодор Тодоров,  усещането за безнаказаност в последните 12-13 години  дава възможност на някои хора да бъдат арогантни и да се чувстват безнаказани. 

 

Има нужда от доста законодателни промени, защото ако се направят съответните промени и регистри – било на домашни насилници, било на педофили, това със сигурност до голяма степен, осветявайки тези хора, най-малкото ще им попречи да могат да се снабдяват с оръжие.

Тодор Тодоров, криминален психолог

„Хората като този господин, който сега е застрелял колегата (Иван Владимиров-Нав – бел. ред.), много се хранят от тази тишина и от това, че всъщност не ги осветява никой по никакъв начин. Това им дава сили, това им дава увереност, че могат да продължат да се държат агресивно и неадекватно. Важно е да има много стриктни закони, които да се прилагат спрямо тях“, смята криминалният психолог.

Цялото интервю вижте във видеото.