Свят

Гърция и Индия ще изграждат стратегическо партньорство

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Narendra Modi Kyriakos Mitsotakis Greece India Gartsia AP Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Индия Нарендра Моди. Снимка: AP

Гръцкият министър-председател поиска от Индия да играе водеща роля в изграждането на международни партньорства. Това заяви, Кириакос Мистотакис по време на официално посещение в Индия, начело на голяма бизнес делегация.

Разглеждаме Индия като един от основните стълбове на стабилността и сигурността, в огромния регион на Индо-Пасифика. И като се имат предвид размерът, историята и стратегическото ви значение, е много положително, че Индия поема енергично тази нова лидерска роля.

Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция

Моди заяви пред репортери, че Индия и Гърция са се договорили да засилят връзките в секторите на отбраната, фармацевтиката, космонавтиката и корабоплаването. Целта е да се удвои двустранната търговия до 2030 г. В момента стокообменът е около 2 млрд. долара.

Приятели, увеличаването на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността отразява нашето дълбоко взаимно доверие в тази област. Чрез създаването на работна група за общи предизвикателства като отбраната, киберсигурността, борбата с тероризма и морската сигурност ще можем да увеличим взаимната координация.

Нарендра Моди, министър-председател на Индия

Програмата на Мицотакис включва посещение на финансовия център на Индия - Мумбай. Припомняме, че отношенията между двете стани прераснаха в "стратегическо партньорство" по време на визитата на Моди в Гърция през миналата година.