Политика

Председателят на парламента отчете нарастващата световна икономическа роля на Индия

От Euronews България Euronews България

Индия е важен партньор на България в Азиатско-тихоокеанския регион, готови сме да положим усилия за задълбочаване на нашето партньорство, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на срещата си с вицепрезидента и председател на горната камара на индийския парламент Джагдип Дханхар, съобщи пресцентърът на парламента.

След разговорите, пред медиите Желязков посочи, че са били набелязани няколко теми от двустранно естество, най-вече в сферата на образованието, културата, младежта. Трябва да бъде подписана програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите още тази година, подчерта той, предаде БТА.

Това, според него, ще даде възможност да се възстанови българският лекторат в Делхийския университет. От друга страна, ще даде възможност за насърчаване на инвестициите, и то в контекста на очакваното подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия. Те търсят нашата подкрепа за техни инициативи като тази за устойчивост при бедствия и кризи, обясни председателят на парламента.

Той определи срещата си с Джагдип Дханхар като израз на високо политическо ниво, която има за цел да възстанови интензивността на отношенията между България и Индия, които, по думите му, са традиционни, но през последните години, като че ли и заради нашите вътрешни неуредици, са били поставени на заден план. Ролята на Азия през следващите години ще нараства неимоверно и тя ще бъде един от основните геополитически и геоикономически играчи в световния ред, смята Желязков.

Имаме задачата да насърчим двустранните инвестиции, третият по големина интернет провайдер в Индия е българска компания, снабдява близо 1 милион домакинства с интернет, това е пътят, по който трябва да търсим нови пазари и нови възможности, коментира председателят на НС. Той допълни, че Индия инвестира в областта на новите технологии и така се създават много работни места.