Свят

САЩ обявиха продажбата на самолети F-16 на Турция и F-35 на Гърция

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Държавният департамент на САЩ оповести продажба на модерни изтребители на Гърция и Турция. Това стана дни, след като Анкара одобри присъединяването на Швеция към НАТО.

Както се изисква по закон в САЩ, Държавният департамент уведоми официално Конгреса, че разрешава двете сделки. Законодателният орган, който има определен срок да се запознае с тях и при съмнение да ги блокира, вероятно също ще ги одобри.

Турция подаде заявка за самолетите още през октомври 2021 г, но забавилото се одобрение от турска страна за присъединяването на Швеция към Алианса се превърна в сериозна пречка пред сделката.

Частта за Турция е на обща стойност 23 милиарда долара и предвижда Анкара да получи 40 нови F-16 на компанията "Локхийд Мартин", а близо 80 други самолета от този модел, които вече са в състава на турските военновъздушни сили, да бъдат модернизирани.

Гърция пък ще получи 20 стелт изтребителя F-35 за 8.6 милиарда долара.

Днес е важен ден за нашата национална отбрана и за гръцката дипломация. Гърция официално е на път да придобие до 40 бойни самолета F-35 от ново поколение. Получих писмо от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, което показва стратегическата сила на гръцко-американските отношения.

Кириакос Мицотакис – премиер на Гърция

В допълнение Гърция ще "придобие безплатно много голямо количество оборудване, което решително ще укрепи трите рода войски и гръцката служба за брегова охрана. 

С тези продажби САЩ се опитват да постигнат баланс в отношенията с Атина и Анкара, които членуват в Алианса, но които в исторически план имат сложни отношения помежду си и често стигат до спорове – от териториални до такива за добив на природни ресурси.

След подаването на уведомлението от Държавния департамент Конгресът има 15 дни да възрази срещу продажбата, а ако не го направи, тя се смята за финализирана.