Европа

Ново проучване на Евронюз: Има шанс за нова лява група в ЕП

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според проучване на Euronews за това как би могъл да изглежда следващият парламент на ЕП след изборите през юни, се разкрива нарастващо разместване между партиите и съюзите. Някои от сегашните групи едва ли биха могли да оцелеят в сегашния си вид, а други биха могли да се формират в съответствие с новите политически конвенции и ориентации, както вляво, така и вдясно.

Според анализаторите на Центъра за социологически проучвания на Евронюз една нова ляво-популистка група може да се зароди под възможното ръководство на германския радикален ляв политик Сахра Вагенкнехт.

 

Трябва да сме сигурни, че сме фокусирани върху нашите работници. Първо, трябва да сме сигурни, че сме фокусирани върху това да гарантираме, че хората имат достойни за живот заплати. И като направим това ще можем да се уверим, че това ще бъде направено?

Бойд Вагнер, социологически център Евронюз

Програмата на бившата лидерка на Die Linke, изглежда, е насочена към избирателите на крайната десница, като води кампания по въпроси като „Спирането на войната в Украйна“, „Диалог с Русия“, „Край на миграцията“, „Край на зелената сделка“ и общото социално недоволство на разочарованите избиратели от работническата и средната класа.

Политически партии от други държави биха могли да се изкушат да се присъединят към този нов политически проект с либерално-демократичните ценности като партията SMER на словашкия премиер Роберт Фицо.

Неотдавна Фицо оцеля след опит за убийство. Неговата лявоориентирана популистка и евроскептична партия беше изключена през октомври миналата година от Социалисти&Демократи, които са лявоцентристката проевропейска група. 23ма евродепутати от седем държави е минималната граница за създаване на група в Европейския парламент. Според анализатори потенциалните прогнозни числа отговарят на този критерий.

Само съществените преговори след изборите ще покажат дали дисидентската популистка лява група ще има достатъчно гласове, за да се превърне в нова политическа сила в Страсбург и Брюксел.