Европа

Заради наводненията германският канцлер отмени кампанията си за евроизборите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Германският канцлер Олаф Шолц отмени кампанията си за европейските избори през уикенда, за да посети един от районите, пострадали най-силно от наводненията.

Проливни дъждове доведоха по покачване на нивото на реките в югозападната провинция Саар, това предизвика наводнения и свлачища.

Шолц подчерта, че приоритет сега е оказването на спешна помощ. Той каза, че след като непосредствената опасност отмине, правителството ще координира действията си с местните власти, за да определи каква помощ ще е необходима.

Имаме добра практика на солидарност. За съжаление, това не е първият път, когато се сблъскваме с голямо природно бедствие. Трябва да видим как можем да помогнем тук. Всеки може да разчита на федералното правителство за помощ.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Службите за спешна помощ са реагирали на хиляди сигнали за бедстващи хора.

В протежение на 100 км река Мозел излезе от коритото си и наводни крайбрежни райони при Трабен Трарбах в Райнланд-Пфалц. Живописният град бе залят от придошлите води, а местните жители се изтеглиха към по-високите части.

Провинция Саар е предприела първи стъпки за отпускане на финансова помощ.

Германската метеорологична служба отмени предупреждението за опасно време, тъй като се очаква дъждовете да намалеят като количество.