Свят

Бури и наводнения във Великобритания, Франция, Германия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бурята Хенк връхлетя части на Англия и Уелс с ветрове достигащи скорост от 130 километра в час и проливни валежи от дъжд. Има прекъсванията на електрозахранването и нарушения на транспорта. Най-бурните ветрове бяха в района на летището на Екзитър, графство Девън. Паднали дървета по релсите причиниха спиране на влаковете.

В квартал Орпингтън в Лондон жена постъпи в болница след като изкоренено дърво падна върху нея. Хиляди домакинства са без електричество. Има наводнени пътища и селища. Издадени са повече от 270 предупреждения за наводнения.

В Германия на много места нивата на реките продължават да се покачват. Германската метеорологична служба предупреди за продължителни валежи. Най-засегнати са региони в провинциите Саксония-Анхалт, Тюрингия и Долна Саксония.

Под тревога за наводнения се намират 10 департамента във Франция. Те се намират в западната и северната част на страната. В регион О дьо Франс кошмарът за много хора се е завърнал.

„Застигна ни второ наводнение в течение на няколко месеца. Чудим се кога ще спре и къде ще ни преместят. Ужасно е да ни се случи за втори път“, споделя жител на село Лумбрес.

Реки в Па дьо Кале напуснаха коритата си, включително Лис и Ем. Очакват се валежи между 15 и 30 милиметра. Метеоролозите предупредиха, че пикът на наводненията предстои.