Европа

Всеки осми европеец живее в район, застрашен от наводнения

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Всеки осми европеец живее в район, застрашен от наводнения. Според доклад на Европейската агенция за околната среда през последните 40 години наводненията вече са взели над пет хиляди жертви. А опасността изглежда по-голяма от всякога.

Голяма част от икономическите дейности в Европа все още са базирани в заливните зони. Например около 15% от промишлените предприятия в Европа се намират в заливи. Разбира се, инфраструктурата, като пречиствателни станции за отпадъчни води, е разположена по-надолу по течението. Над една трета от пречиствателните станции в Европа са разположени в заливни зони.

Александра Казмиерчак – Европейска агенция по околна среда

Според доклада, 11% от болниците също се намират в рискови райони. Засушаванията и горещите вълни застрашават качеството на водата, като увеличават концентрацията на замърсители. Тези климатични аномалии ограничават достъпа на хората до питейна вода, засягат охладителните системи на атомните електроцентрали и влияят на селското стопанство.

Основна последица от бедствията е въздействието върху селското стопанство и производството на храни. През 2022 г. видяхме спад в производството на царевица, на зехтин, особено в Южна Европа. Изчислено е, че около 9 милиарда евро всяка година се дължат на загуби, причинени от сушата в селското стопанство, общественото водоснабдяване и енергийния сектор.

Александра Казмиерча – Европейска агенция по околна среда

Специалистите призовават всички заинтересовани страни да ограничат развитието в рисковите райони. Тя предлага решения, вдъхновени от природата, като например засаждане на дървета за задържане на водата или повторно използване на пречистената вода. Също така се отправя призив за по-ефективна система за ранно предупреждение.