Свят

Бизнесът в Бразилия търпи огромни финансови загуби заради проливните дъждове

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Някои собственици на магазини в бразилския щат Рио Гранде до Сул се върнаха в магазините си след седмица на затваряне заради проливните дъждове в южната част на страната. Понижаването на нивото на водата в столицата на Рио Гранде до Сул - Порто Алегре, позволи на Жилберто Зени да отвори вратите на магазина си. Зени, който е собственик на магазина от 18 години сподели, че е претърпял огромни финансови загуби.

Никога досега не се е случвало така. Много е тъжно да преживееш подобна ситуация след толкова много години работа. Но на други се е случвало и много по-зле. Това е загуба на материални блага. Някои хора платиха с живота си. Ние ще се възстановим, без съмнение. Ние сме силни и ще се борим, без съмнение.

Жилберто Зени, 50 г., собственик на магазин

Метеорологичната служба на Бразилия прогнозира, че през тази седмица може да паднат повече от 15 кубични см дъжд, което може да доведе до повишаване на нивото на водата в града. Най-малко 136 души са загинали при наводненията от началото на миналата седмица, а други 125 са в неизвестност. Това съобщиха местните власти. Миналата седмица федералното правителство на Бразилия обяви пакет от 10 млрд. долара помощ за служителите, бенефициентите на социални програми, местната власт и общините, компаниите и селските производители в региона.

От своя страна стотици доброволци са създали импровизиран приют за кучета в изоставен склад без покрив в град Каноас. Те лекуват и хранят болни, гладни или ранени кучета с надеждата да ги съберат отново със собствениците им. Спасителите споделят, че на всеки час пристигат между 20 и 30 кучета, много от които ранени, след като са били прегазени или почти удавени. Приютът изпраща някои от тях във ветеринарни клиники, но други, които се нуждаят от медицинска помощ, са твърде слаби, за да бъдат транспортирани.