Свят

Година след бунтовете обществото в Бразилия е силно поляризирано

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Измина една година от безпрецедентните безредици в подкрепа на 38-ия президент на Бразилия Жаир Болсонаро. Демонстрациите се проведоха в столицата Бразилия, Бразилия. Мнозина видяха в хаоса част от неуспешния опит на Болсонаро да остане на власт след загубата си на изборите. Година и десетки арести по-късно страната все още се опитва да се възстанови. Бразилците са на различни мнения за шокиращия бунт, който изпрати протестиращите да нахлуят в залите на властта. Бунтът имаше поразителна прилика с въстанието на 6 януари 2021 г. в Капитолия в Съединените щати. Повече от 1400 души бяха арестувани след бунта в Бразилия. 400 от тях все още се намират в затвора, а разследването на предполагаемата роля на Болсонаро в хаоса продължава.

 

Страните в спора или ще трябва да седнат на масата, или да се справят със съдебните последици от собствените си недоразумения. Смятам, че това е неразрешимия проблем, заради който бразилското общество наистина все още не знае как да се справи със случилото се. Няма консенсус.

Креомар де Соуза, политически анализатор

Според Соуза това е особено вярно в случая със съдиите от Върховния съд. Той обаче посочва, че тази реакция не означава, че демокрацията в страната вече се е нормализирала и може просто да продължи напред. 

 

Те наричаха себе си патриоти, но за мен това не е патриотизъм. Те искаха да приличат на Съединените щати. Предишният президент Жаир Болсонаро беше благосклонен към всичко, което се случи там, и го възпроизведе тук. Трябва да има строги наказания, за да не се повтори това.

Луиза Хелена Дамасено, 65 г., занаятчийка

Бразилският съд обяви Болсонаро за нелегитимен кандидат само няколко месеца след като той беше отстранен от поста заради злоупотреба с власт по време на кампанията. И въпреки че ролята му в насилието се разследва, крайнодясната база на Болсонаро остава силна. Много поддръжници продължават да се гордеят с бунтовете в страната и искат оставката на президента Луис Инасио Лула да Силва. Това се случва, въпреки че Болсонаро няма право да се кандидатира за поста до 2030 г. поради съдебно дело, свързано с изборите.