Култура

Бразилия отбелязва скок в търсенето на винилови плочи

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Според Асоциацията на най-големите звукозаписни компании в Бразилия, миналата година за първи път от десетилетия насам, виниловите плочи имат повече продадени копия от компактдисковете и DVD дисковете. Приходите са се удвоили до над 2 млн. долара в сравнение с предходната година и са били над 15 пъти по-високи от тези през 2019 г. Това съобщиха от Pro-Musica. Тези данни обаче включват само новите издания, тъй като продажбите на втора употреба е невъзможно да бъдат проследени.

 

Започнах да продавам плочи преди години. Има голям интерес към купуването им, както в Бразилия, така и в чужбина.

Мустафа Баба Айса, собственик на магазин за винили

Хиляди търговци претърсват панаири и магазини за втора употреба, с цел да намерят плочи със самба, боса нова, тропикализъм и бразилска популярна музика, с които да попълнят колекцията си. 

 

Когато намалите цената на новите винилови плейъри, те ще се продават. Но трябва да имате и винилова плоча, иначе не може да слушате музиката. Преди нямаше откъде да си купите грамофон. Сега започнаха да го правят отново.

Карлос Савалла, музикален продуцент и колекционер

Завръщането на винила в Бразилия следва световната тенденция през последните 15 години. В Съединените щати приходите са достигнали 1,4 милиарда долара през 2023 г. и ще надминат CD и DVD за втора поредна година. Това сочат данни на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка. Подновеният интерес на американците се дължи най-вече на Тейлър Суифт. Нейният албум "Midnights", издаден през 2022 г., стана първото голямо издание, чиито продажби на плочи надминават броя на компактдискове от 1987 г. насам. През тази година на Суифт се пада един от всеки 25 винилови албума, продадени в страната. Бразилският филиал на Universal Music стартира свой собствен винилов клуб през 2022 г., като преиздава албуми на някои от най-великите изпълнители на страната за всички времена като Жилберто Жил, Чико Буарке, Рита Ли и Мария Бетаня. В него се продават и вносни плочи на чуждестранни изпълнители, вариращи от Били Айлиш до Бийтълс и Ела Фицджералд.