Свят

ООН предупреди, че Ел Ниньо ще засегне 40 милиона души

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Климатичният феномен Ел Ниньо започна през 2023 година, като въздействието му повиши температурите в глобален мащаб и унищожи земеделието в Южна Африка. В Кения наводнения пряко засегнаха 200 000 души и убиха повече от 100 души. Организацията на обединените нации предупреди, че метеорологичните условия причинени от Ел Ниньо вероятно ще бъдат едни от най-лошите в историята. Очаква да засегнат 40 милиона души в повече от 16 държави.

Температурата на океана е една от най-високите, които някога сме виждали. А и този феномен засяга страни, които вече са изключително уязвими.

Рийна Гелани, координатор на ООН за климатичните кризи

Гелани подчерта, че изпреварването на кризата и предвиждането на нейното въздействие са важни за смекчаване на ефектите от екстремните климатични условия. Бет Бехдол, заместник-генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие също изказа нуждата от предприемане на мерки. 

В Сомалия предприехме стъпки към усъвършенстване на метеорологичните данни. Тази информация ни помогна да се предскажем наводнения. И успяхме да защитим почти 40 хиляди хектара земя. Сега виждаме и повишени цени, заради недостиг на реколта.

Бет Бехдол, заместник-директор на Организацията по прехрана и земеделие

Бехдол също подчерта икономическото въздействие, което екстремните наводнения и суша могат да имат върху по-малките страни като Сомалия, както и върху големите доставчици на селскостопански продукти като Съединените щати. Благодарение на климатичните промени структурата на океаните е станала по-враждебна и непредсказуема от всякога. Подкиселяването, което се отнася до ситуация, при която киселинността на водата намалява с увеличаването на присъствието на въглероден диоксид, е първият признак за това. Повишената киселинност, към която морските растения и животни не са привикнали, намалява популациите им или ги принуждава да мигрират.

Според ООН, този февруари е бил най-горещият през последния век.