Европа

Климатичен шок: Студ обхвана части от Западна Европа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато в голяма част от Европа продължава студеното време, производителите на плодове са все по-загрижени за лятната реколта. От средата на април в Хърватия и други балкански държави температурите се понижиха от почти рекордно високи до несезонно ниски, което доведе до сняг и лед в голяма част от региона.

Беше много топло, един ден дори имахме температури до 30 градуса, а след това изведнъж паднаха под нулата. Плодовете са унищожени, всичко свърши, ако останат някакви ябълки, ще е добре.

Франьо Црънкович, хърватски овощар

В Холандия фермерите изобретателно пръскат с вода пъпките на овощните си дървета. Когато те замръзнат, тя всъщност предпазва пъпките, а когато ледът се разтопи, се отделя топлина, която предотвратява сериозното им увреждане.

По клоните вече се е образувал лед, а също и по плодовете. Виждате цветето, а под него е плодът, който е обвит в лед. Този слой лед осигурява известна изолация и скрита топлина. Тази топлина поддържа температурата на плода малко над нулата.

Йоост ван Дипен, овощар

На голяма надморска височина в няколко държави, като например, в Австрия, обилните снеговалежи са предизвикателство за шофьорите и те са принудени да преминат отново на зимни гуми. Синоптиците прогнозират, че екстремните условия ще продължат и през следващата седмица.