Европа

Наводнения засягат все повече райони във Великобритания

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Жители на крайречни градове в Англия, залети от проливните дъждове, успяха да се евакуират успешно, а придошлите води прекъснаха железопътните услуги. Метеоролози предупреждават, че нивото на водата в реките ще се повишава още в следващите дни. Бурята наводни над 1000 къщи и бизнеси и остави общности под калните води. Земеделски земи са наводнени, а лодки бяха отнесени навътре във водоемите. Земята вече беше подгизнала от поредица есенни бури, когато връхлетя пореднатаХенк – с интензивни валежи и силни ветрове.

 

Очаквах повишение на нивата, но не чак толкова високо. Страхувам се още колко може да се покачи. И дали да преместя още покъщнина на втория етаж. Той вече е пълен.

Ерика Алън – жителка на Колингам

Кадри от въздуха показват катастрофалните наводнения в графствата Нотингамшир, Уорчестършир и Йоркшир.

Река Трент, която тече през Нотингамшър преля, и местните власти обявиха бедствено положение. Това ще им помогне да поискат помощ от правителството.

 

Говорих с хората в Ийст Мидландс, които бяха засегнати от наводненията. Въздействието на придошлите води е опустошително. Но нека всички бъдат спокойни, агенцията по околна среда е изпратила хора на място във всички засегнати райони.

Риши Сунак – премиер на Великобритания

Сняг и дъжд продължиха да създават проблеми с трафика в Северна Европа, докато поредица от мразовити дни засегна Дания.

Полицията на полуостров Ютланд призова хората да не предприемат пътувания с автомобили, освен ако не е наложително.

Френски хуманитарни служители оказаха помощ в райони в Германия, засегнати от наводненията, където дигите са изложени на риск от рухване. Поради очаквания за понижаване на температурите във Франция, жителите на Па дьо Кале се опасяват, че студът може да причини щети в стопанствата им.