Европа

300 хиляди руснаци в Естония трябва да изберат кого ще подкрепят на евроизборите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Естония живеят близо 300 000 руснаци. Техните гласове са смятани за значителна сила на изборите, включително и на предстоящия европейски вот. Рускоговорящите естествено винаги са били склонни да гласуват за рускоговорящи кандидати, като Яна Тум, един от най-популярните кандидати сред рускоговорящите избиратели. Самата тя е етническа рускиня с естонски паспорт, от Партия "Център", която проявява грижа и внимание към руската диаспора в страната.

Първото нещо, от което се нуждаем, са така наречените политически нации. В Естония нямаме такива. В Естония я измерваме с ДНК, така да се каже, което понякога предизвиква разделение в хората. 

Яна Тум, кандидат за член на ЕП от Естонската партия "Център"

Привържениците на Яна Тум са по-скоро проевропейски настроени и декларират активно участие в европейските избори. Те се дистанцират от действията и целите на Русия.

Солидарността на Европейския съюз и справянето с тази военна ситуация ми харесват. Чувствам, че ако я нямаше подкрепата на ЕС нямаше да се развием от съветските времена.

Светлана Лукина

Младите естонци, произхождащи от рускоезични семейства, както Мария описва себе си, искат преди всичко да изградят мостове между етническите групи в страната.

Кандидатът, за когото ще гласувам, също така представлява и разбира борбите, предизвикателствата и възможностите на рускоезичното малцинство и не го пренебрегва. Той разбира цялата картина

Мария Дерлос, гражданин

В страната има и проруски настроени гласове, като например един доста популярен политик, Айво Петерсон, кандидат за евродепутат, който сега е в затвора. Трудно е обаче да се предвиди къде ще отидат гласовете на неговите поддръжници.

Те представляват партия или движение, което е много, много приятелско на Путин. Иронията е, че основният кандидат в момента чака присъда, защото срещу него има обвинение за сътрудничество с руските специални служби.

Анвар Самост, ръководител на новините в естонското обществено радио и телевизия ERR:- мъж

Не всеки руснак обаче ще може да гласува на предстоящите европейски избори, тъй като част от руската диаспора в Естония включва и такива, които въпреки годините, прекарани в страната, нямат естонско гражданство.

Магдалена Худовник, Euronews