Европа

Изправена пред руската заплаха, Естония тренира армия и доброволци

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Ханс фон дер Брели, Euronews: Членката на ЕС Естония се чувства застрашена от Русия. Тази година малката държава от НАТО ще инвестира над 3 процента от своя брутен вътрешен продукт в отбрана. Как ще бъдат изразходвани тези пари? И каква ще бъде концепцията за отбрана? Нека проверим на място, заедно с естонските доброволчески части, които се обучават заедно с войските на НАТО.

Учението „Северна жаба“ има за цел да извлече поуки от войната в Украйна.

Естонски цивилни получават тактическо обучение в окопна война с части на НАТО.

Естонската лига за отбрана е създала бойна единица, съставена само от жени.

"Естония е малка страна, нямаме много жители. Всеки трябва да допринесе за отбраната на страната ни по един или друг начин. Някои се бият на фронтовата линия, в гората, като мен. Други помагат с поддържащи задачи и логистика. Всички трябва да дадем своя принос", споделя Реет Саари, командир на дамския боен отряд.

Доброволческите милиции и въоръжените сили се обучават да използват безпилотни самолети. 

Естония увеличи разходите за отбрана до 3.4 процента от брутния вътрешен продукт. Средствата ще бъдат използвани за боеприпаси, противовъздушни системи и противотанкови оръжия.

"За съжаление, всички оценки по отношение на развитието на Русия за бъдещето показаха, че демокрация няма да има, а диктатурата ще се задълбочава. Това означава, че Русия е и ще остане най-голямата заплаха за НАТО като съюз", твърди Хано Певкур – министър на отбраната на Естония.

Гласове от Украйна предупреждават, че балтийските страни може да са следващите в списъка на Путин. Но членството в НАТО включва гаранция за сигурност: „един за всички, всички за един“.

Териториалната отбрана на Естония гарантира бърз отговор на принципа „всеки храст отговаря на огъня“.