Европа

Русия обяви за издирване премиера на Естония заради унищожаване на съветски паметници

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Русия обяви за издирване премиера на Естония. Името на Кая Калас е записано в регистър на министерството на вътрешните работи за лицата, преследвани по наказателни дела. Не се уточнява обаче за какви престъпления е заподозряна. Според източник на ТАСС причината е унищожаването на паметници на съветската армия.

С това Москва за първи път предприема подобни действия срещу действащ чуждестранен лидер. Сред издирваните са още естонският държавен секретар и министърът на културата на Литва. Ако влязат на руска територия, те може да бъдат арестувани.

От външното министерство в Москва коментираха, че "това е само началото". Говорителят на Кремъл, Дмитрий Песков, обоснова решението с това, че Калас и други балтийски политици са действали враждебно срещу Русия.

Защото има хора, които са отговорни за решенията, поругаващи историческата памет. Това са хора, които предприемат враждебни действия и към историческата памет, и към държавата ни.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Кая Калас е сред европейските лидери, които застават твърдо зад Украйна от началото на руската инвазия преди близо две години. Освен това през 2022 г. тя заяви, че властите в Естония ще демонтират между 200 и 400 паметници от съветската епоха.

От външното разузнаване на страната предупредиха, че Москва се готви за военна конфронтация със Запада в следващото десетилетие. Оценката е въз основа на плановете на Русия да удвои броя на силите по общите си граници със страните членки на НАТО, сред които е и Естония.